perjantai 1.10.2021

Topical Steroid Withdrawal, TSW


Työskentely ihon parissa on opettanut minulle ennen kaikkea sen, että iho on todella ihmeellinen, monimutkainen ja arvaamaton elin. Pieneltäkin kuulostavat muutokset ja häiriöt sen rakenteessa ja toiminnassa voivat johtaa monimuotoisiin oireisiin, jotka vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun. Olemme blogissamme käsitelleet eri ihotauteja, kuten atooppista ekseemaa, psoriaasia, aknea ja ruusufinniä. Näiden ehkä hieman tunnetumpien ihotautien lisäksi on olemassa myös valtava määrä harvinaisia ihotauteja ja -ongelmia, joista moni meistä ei ole koskaan kuullutkaan. Myös näiden harvinaisempien aihepiirien käsittely on kuitenkin tärkeää, sillä kuten mainittu, niillä voi olla hyvin merkittäviä vaikutuksia sairastavan henkilön elämään. Eri ihotaudeista ja -ongelmista kärsivät henkilöt kantavat mukanaan häpeää, matalaa itsetuntoa ja alakuloa.


Lokakuussa keskitymme erääseen tiettyyn iho-ongelmaan, johon törmäsin työni kautta viime vuoden puolella. Ymmärsin heti, että aihe vaatii tarkempaa tutustumista. Ja kun käsitin, miten voimakkaasti tämä ihon toiminnan häiriö vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin, halusin nostaa sen esille myös täällä. Heti alkuun haluan painottaa, että kyseinen ihon toiminnan häiriö on suhteellisen uusi, eikä sitä näin ollen ole vielä ehditty tutkia kovinkaan paljon.

Mikä on TSW?

Käsittelemämme aihe on topical steroid withdrawal, TSW. Aihe on niin tuore, että siitä ei juurikaan löydy suomeksi tietoa, eikä ilmiöllä näin ollen myöskään ole vakiintunutta suomennosta. Sen vuoksi puhummekin tästä paikallissteroideihin liittyvästä ilmiöstä lyhenteellä TSW. Muita samaan ilmiöön viittaavia nimityksiä ovat topical steroid addiction (TSA) ja red burning skin syndrome (RBSS). TSW:n merkittävänä esille tuojana ja tutkimustyön edistäjänä voidaan pitää amerikkalaista voittoa tavoittelematota säätiötä, National Eczema Associationia.


Mitä TSW sitten oikeastaan on? Kyseessä on harvinainen pitkäaikaisen kortisonin käytön aiheuttama sivuvaikutus. Reaktio voi olla nopeasti ohimenevä tai jatkua pitkään. Oireet alkavat tyypillisesti muutamien päivien tai viikkojen aikana pinnallisen kortisonivoiteen käytön lopettamisen jälkeen.


Esimerkkejä oireista:

 • voimakas punoitus

 • voimakas paksuuntuminen

 • turvotus

 • papulat

 • polttelu

 • pistely

 • kutina

 • ihon herkistyminen

Haastavaa TSW:ssä on se, että iho-oireet pahenevat voimakkaasti hyvin monien erilaisten tekijöiden vaikutuksesta. Iho on esimerkiksi huomattavasti herkempi eri ympäristötekijöille, eli esimerkiksi talvipakkanen tai voimakas tuuli voi pahentaa ihon tilaa. Lisäksi hyvin moni kosmetiikkavalmiste ärsyttää ihoa, jonka vuoksi sopivien hoitotuotteiden löytäminen on todella haastavaa.

Miksi näin tapahtuu?


Kortisonivoiteet ovat tärkeä ja tuloksellinen osa ekseemojen, kuten atooppisen ekseeman hoitoa. Niiden teho ja merkitys ihotautien hoidossa on todistettu lukuisissa tutkimuksissa ja ne muodostavat ensimmäisen linjan ekseeman hoidossa.


TSW:n kohdalla iho reagoi kortisonivoiteen lopettamiselle ylläkuvatulla oireilulla. Usein taustalla on hyvin pitkä kortisonikuuri, jonka lopettamisen jälkeen oireet alkavat muutamassa päivässä ja pahenevat nopeasti. Lievissä tapauksissa oireet voivat olla hyvin lieviä, kuten pientä lehahtelua, mutta vakavammissa tapauksissa oireet ovat voimakkaita ja leviävät laajalle alueelle.


Oireiden kesto vaihtelee päivistä kuukausiin ja jopa vuosiin. Ensimmäinen oire on usein voimakas punoitus, jota seuraa kuivuus, kutina, ihon paksuuntuminen ja voimakas hilseily. TSW:stä kärsivillä esiintyy tänä aikana usein mielialan laskua ja pessimistisyyttä, koska oireille ei ole tunnettua hoitoa. Iho kuitenkin paranee omalla ajallaan. Paranemisen merkkeinä pidetään voimakasta hikoilua.


Haastavaa TSW:ssä on se, että oireet muistuttavat alkuperäistä ihotautia, johon kortisonivoide on määrätty. Esimerkiksi atooppinen ekseema muistuttaa paljon TSW:tä ja on jossain määrin kiisteltyä, onko TSW:tä edes olemassa, vai johtuuko valmisteen käytön lopettamista seuraavat oireet yksinkertaisesti siitä, että ekseema palasi. Eroja muun muassa oireiden ilmenemisalueilla ja etenemisellä on kuitenkin havaittu.


Ilmiön tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta epäillään, että kortisonin äkillinen katoaminen ihosta lisäisi typpioksiditasoja ja aiheuttaisi siten muun muassa verisuonten laajenemista.

Oireiden hoito

Tällä hetkellä ajatellaan, että TSW:tä voitaisiin ennaltaehkäistä useimpien potilaiden kohdalla, ohjaamalla kortisonivoiteiden oikeaoppiseen käyttöön. Lääkärin ohjeita kortisonivoiteiden käyttöön tulee siis noudattaa täsmällisesti. Oikeaoppisesti käytettynä kortisonivoiteita käytetään maksimissaan muutaman viikon pituisina kuureina, jonka jälkeen hoitoa jatketaan tarvittaessa ylläpitohoitona. Lääkäri ohjeistaa aina yksilöllisesti valmisteen käytön kohdealueen ja ekseeman luonteen mukaan.

Itse TSW:n oireiden hoitamisessa korostetaan yksilöllisyyttä, sillä iho reagoi eri ihmisillä eri asioihin. Paranemisprosessissa onkin tärkeää kuunnella omia tuntemuksiaan ja etsiä sitä kautta itselleen sopivia hoitomenetelmiä ja -tuotteita.

TSW:n kohdalla iho on tyypillisesti kuiva ja halkeileva, mutta kosteuttaminen ei ole lainkaan niin yksinkertaista, kuin terveellä iholla. Jotkut TSW:stä kärsivät eivät kestä lainkaan kosteusvoiteita koko vieroitusprosessin aikana. Tämä korostuu tietyissä paranemisen vaiheissa ja joissain tilanteissa kosteusvoiteet voivat jopa pahentaa ihon tilaa. Näin herkästi regoivan ihon kohdalla on erittäin suositeltavaa tehdä allergiatesti ennen minkään uuden tuotteen käyttöönottoa. Huomioitavaa on myös se, että sama tuote voi vaikuttaa ihoon eri tavoin vieroituksen eri vaiheissa. Suurin osa suosii vieroitusaikana minimalistisia emolliettejä tai balmeja.

Sopivan puhdistustuotteen valintaan vaikuttavat samat haasteet, kuin kosteusvoiteenkin valinnassa. Puhdistustuotteeksi suositellaan valitsemaan hyvin mietoja tuotteita, eli ihonhoidossa kannattaa välttää voimakkaita pesuaineita. Lisäksi iho saattaa olla vieroituksen aikana niin herkkä, että se ei kestä pitkiä aikoja vedessä.

Tämä kaikki kuvaa hyvin sitä, miten haastavaa ihonhoito on TSW oireilun aikana. Prosessi voi olla äärimmäisen turhauttava ja raskas, kun sopivia hoitomenetelmiä ei tunnu löytyvän.

Kuten sanottu, TSW:n oireet voivat olla todella voimakkaita ja niistä toipuminen voi viedä aikaa. Joillain oireilu loppuu muutamassa kuukaudessa, toisilla prosessi vie jopa vuosia. Turhautumista lisää se, että ihon kunto voi pahentua yllättäen täysin ilman mitään syytä. Prosessi on siis pitkä ja sen aikana vastaan tulee sekä ylä-, että alamäkiä.

Hyvää lisälukemista aiheeseen löytyy National Eczema Associationin sivuilta. Mikäli aihe kiinnostaa, suosittelen myös lukemaan sosiaalisessa mediassa olevia sairastuneiden omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi merkinnällä #topicalsteroidwithdrawal. Muista myös, että voit olla aina yhteydessä meihin minkä tahansa ihoon liittyvän ongelman kanssa. Autamme ja tuemme sinua aina parhaamme mukaan!

Syysterveisin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla

keskiviikko 1.9.2021

Ihmeelliset mikrobit

Otsikkona "Ihmeelliset mikrobit" on hyvin kuvaava. Viime aikaiset tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että aiemmin vain tauteja aiheuttavina pidetyt mikrobit ovat erottamaton ja merkittävä osa ihmiskehoa.

Ennen kun sukellamme syvemmälle mikrobien merkitykseen, palataan hetkeksi siihen, mistä kaikki aikanaan lähti liikkeelle. Merkittävän ensiaskeleen mikrobien maailmaan otti hollantilainen tieteilijä Antoni van Leeuwenhoek, joka teki ensimmäisen mikroskooppisen havainnon mikro-organismeista vuonna 1683. Läpimurron jälkeen kehitys kuitenkin hidastui pitkäksi aikaa tutkimusmenetelmien ja -laitteiden puutteiden vuoksi.

Merkittävää edistystä mikrobien tutkimuksessa saatiin taas 2000-luvun alussa, kun kaksi suurta kansainvälistä projektia käynnistettiin. Projektit “the human mikrobiome project”, HMP ja MetaHIT ovat molemmat lisänneet ymmärrystämme ihmisen mikrobeista ja niiden tehtävistä.

Termistöä

 • Mikrobi, mikro-organismi: yksinkertainen ja tyypillisesti yksisoluinen eliö, esimerkiksi hiiva, levä, bakteeri tai virus

 • Mikrobiomi: tietyllä alueella esiintyvien mikrobien ja niiden sisältämämien geenien yhteisö

 • Probiootti: elävä mikro-organismi, joka tukee kantajan terveyttä

 • Prebiootti: ravintokomponentti, joka edistää kantajan terveyttä muokkaamalla mikrobiomia

 • Antibiootti: useista mikro-organismeista valmistettu aine, joka estää bakteereiden ja muiden mikro-organismien kasvua ja tuhoaa niitä

Mikä ihmeen mikrobiomi?

Elimistössämme on rajapintoja, jotka ovat suoraan kontaktissa ympäröivään maailmaan. Näihin rajapintoihin kuuluvat iho, limakalvot ja suolisto. Rajapintoja miehittää suuri joukko erilaisia mikro-organismeja, eli mikrobeja. Alueella olevat mikrobit ja niiden geenit muodostavat yhteisöjä, joita kutsutaan mikrobiomeiksi. Mikrobiomit kytkevät ympäristön vaikutukset ja elimistön puolustusjärjestelmän toisiinsa.

Ihon mikrobiomilla on tärkeä rooli muun muassa ihon homeostaasin ylläpidossa sekä elimistön suojaamisessa ympäristön haittatekijöiltä. Sen koostumus vaihtelee yksilöiden välillä, mutta tiettyjä kaikilla esiintyviä mikrobilajeja, kuten lukuisia eri bakteerilajeja, viruksia, sieniä ja punkkeja on voitu tunnistaa.

Iholla esiintyvät mikrobit voidaan jakaa kahteen ryhmään: "pysyviin” mikro-organismeihin ja "turisteihin". Pysyvät mikrobit muodostavat verrattain järjestäytyneen mikro-organismien ryhmän, joita löytyy ihosta rutiininomaisesti. Nämä pysyvät mikrobit ovat yleensä harmittomia ja ovat pääsääntöisesti kantajalleen hyödyllisiä. Turistit puolestaan vierailevat iholla muutamien tuntien tai päivien ajan. Normaalioloissa kummankaan ryhmän mikrobit eivät ole patogeenisia, mutta joidenkin mikrobien alalajit voivat toimia taudinaiheuttajina niiden määrän kasvaessa liikaa.

Ihon mikrobiomi vaihtelee yksilöiden ja ihoalueiden välillä, mutta myös muut tekijät voivat vaikuttaa sen koostumukseen. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa sukupuoli, ruokavalio, lääkitykset, UV-säteily ja vuodenaika.

Ihon mikrobiomin monimuotoisuus

Toteuttaakseen tehtävänsä, on ihon mikrobiomin oltava monimuotoinen. Monimuotoisuudella tarkoitetaan sitä, että eri mikrobilajien välillä on oltava tietty tasapaino. Useiden eri mikrobilajien välinen tasapaino nimittäin estää jonkin tietyn yksittäisen lajin liiallisen leviämisen, joka voisi johtaa esimerkiksi tulehdusreaktioihin.

Monimuotoisuuden väheneminen onkin nykytiedon valossa voitu liittää esimerkiksi moneen ihotautiin. Esimerkiksi atooppisessa ekseemassa bakteeri nimeltään Staphylococcus aureus on päässyt valtaamaan liikaa elintilaa ja aknessa saman on tehnyt puolestaan Cutibacterium acnes.

Mikrobiomin roolia ihotautien ja iho-ongelmien yhteydessä tutkitaan jatkuvasti lisää. Tämä voi tulevaisuudessa avata täysin uusia lähestymistapoja myös eri ihotautien hoitoon. Esimerkiksi sisäisesti käytettävät probioottivalmisteet ovat herättäneet paljon kiinnostusta ja keskustelua, vaikka yleistettäviä tuloksia ei vielä ole saatu.

Kosmetiikka & mikrobit

Ihon mikrobiomin syvempi tuntemus synnyttänyt uuden trendin myös kosmetiikkamarkkinoilla. Tänä päivänä markkinoilta löytyy valtava valikoima tuotteita, joiden mainostetaan sisältävän probiootteja ja prebiootteja. Perimmäisenä ajatuksena on, että tuotteiden avulla voitaisiin vaikuttaa positiivisesti ihon mikrobiomiin, vahvistaen ja tukien sitä.

Onko "ei-probioottinen" kosmetiikka sitten huonompaa? Tämä on erittäin kiinnostava aihe, ja tutkimustyö kosmetiikan vaikutuksista ihon mikrobiomiin tuntuu olevan vielä kovin kesken. Tämän hetkisen tiedon valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että kosmetiikka voi vaikuttaa mikrobiomiin jonkin verran ja lisääntyvää näyttöä eri ainesosien vaikutuksesta mikrobiomiin saadaan jatkuvasti.

Yleisesti siis ajatellaan, että nämä niin kutsutut "mikrobiomi ystävälliset" ainesosat voivat tukea ja vahvistaa ihon mikrobiomia ja, että tietyt "ei mikrobiomi ystävälliset" ainesosat, kuten antimikrobiset ainesosat voisivat häiritä mikrobiomin monimuotoisuutta. Erityistä vaikutusta mikrobiomiin uskotaan olevan säilöntäaineilla, jotka jäävät toimimaan aktiivisesti iholla vielä levityksenkin jälkeen. Näiden säilöntäaineiden vaikutuksia pysyviin asukkaisiin kuitenkin vielä vaatii lisää tutkimuksia.

Tuotteiden koostumusten ja ainesosien lisäksi myös ihon peseminen ja ihon pH:n muutokset on voitu liittää mikrobiomin muutoksiin. Mikrobiomin näkökulmasta ihon voimakasta pesua kannattaisikin välttää. Ihon pH puolestaan aikuttaa siihen, mitkä mikrobit ihoalueella viihtyy. Siksi tänä päivänä yleisesti suositellaankin niin sanotusti "pH tasapainotettuja" tuotteita, eli tuotteita, joiden pH on miedosti hapan kuten ihossa luonnostaankin.

Tulevaisuus

Tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet mikrobiomin merkityksen elimistön hyvinvoinnille. Tällä hetkellä suurta kiinnostusta herättää suoliston ja ihon välinen yhteys, jota pidetään potentiaalisena tulevaisuuden hoitomenetelmänä eri ihotautien ja muiden sairauksien kohdalla. Paljon kysymyksiä on kuitenkin vielä jäljellä. Jäämme suurella mielenkiinnolla seuraamaan työn etenemistä niin eri sairauksien hoitoon, kuin ihonhoitoonkin liittyen. Tutkimustuloksia odotellessa, voimme ylläpitää ihon mikrobiomimme tasapainoa kohtelemalla ihoa kunnioittavasti, muun muassa välttämällä turhan voimakkaita pesuaineita.

Odotellessa voit myös tutustua Kauneushoitola Islan toiseen tuotesarjaan Esseen, joka on probioottisen ihonhoidon edelläkävijä. Essen tuotteet vahvistavat ihon mikrobiomia ja ylläpitävät sen monimuotoisuutta. <3

Aurinkoisia syyspäivä!

-Tuuli / Kauneushoitola Isla

maanantai 2.8.2021

Ihon läpäisyeste

Elokuu on täällä ja pääsemme taas syventymään uuden aiheen pariin. Omassa työssäni puhun tämän kuun teema-aiheesta paljon ja se onkin lähellä sydäntäni ihotautien ja -ongelmien parissa työskennellessäni. Aiheenamme on nimittäin ihon läpäisyeste tai toiselta nimeltään ihon suojabärriääri. Termi ihon läpäisyeste on varmasti monelle jo tuttu, mutta nyt tarkoituksenamme on syventyä siihen hieman tarkemmin: mitä se oikeastaan tarkoittaa, mistä se rakentuu ja ennen kaikkea, miten voisimme vahvistaa sitä?


Kuten tiedämme, iholla on lukuisia tärkeitä tehtäviä, joista merkittävänä voidaan pitää sen tuomaa mekaanista suojaa. Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joista kaikki osallistuvat elimistön suojaamiseen ympäristöltä. Ihon läpäisyesteestä puhuttaessa viitataan kuitenkin ihon ylimpään kerrokseen epidermikseen ja vielä tarkennettuna epidermiksen ylimpään kerrokseen, sarveissolukerrokseen (stratum corneum).

Jotta voisimme ymmärtää ihon läpäisyestettä, on meidän ensin tutustuttava hieman tarkemmin epidermikseen. Kerrostuneesta epiteelikudoksesta koostunut kerros sisältää runsaasti soluja, ja vain vähän soluväliainetta. Valtaosa epidermiksen soluista ovat erikoistuneita soluja, joita kutsutaan keratinosyyteiksi. Kerroksessa esiintyy myös muita solutyyppejä, mutta läpäisyesteen kannalta olennaisin soluryhmä ovat keratinosyytit.


Epidermiksessä kiinnostavaa on sen rakenne. Kerroksen alaosassa on rivi kuutiomaisia epiteelisoluja, tyvisoluja, jotka jakautuvat ja alkavat työntyä ylöspäin. Noustessaan epidermiksessä ylöspäin, solut alkavat erilaistua ja muuttaa muotoaan. Epidermiksen eri kerrokset koostuvatkin eri erilaistumisvaiheessa olevista soluista. Erilaistuminen on ihon suojan kannalta todella tärkeää, sillä solujen erilaistuminen vaikuttaa ihon läpäisyesteen toimintaan.


Kun solut pääsevät epidermiksen ylimpään kerrokseen, sarveissolukerrokseen, ovat ne muuttaneet muotoaan kuutiomaisista litteiksi ja menettäneet tumansa. Solujen sisäpuolelle on muodostunut sarveiskuori ja solut ovat tiiviisti yhdessä. Solujen välinen tila on täyttynyt aiemmissa kerroksissa muodostetuilla rasva-aineilla. Yhdessä solut ja soluväliaine muodostavat tiiliseinää muistuttavan rakenteen, jossa solut ovat tiiliä ja soluväliaine laastia.


Juuri tämä sarveissolukerroksen tiiliseinää muistuttava rakenne muodostaa ihon läpäisyesteen.Ihon läpäisyesteen häiriöt


Ihon läpäisyesteellä on merkittävä rooli elimistön suojaamisessa. Se estää ylimääräisen veden haihtumista pois elimistöstä ja ympäristön "vihollisia" tunkeutumasta ihoon. Kun läpäisyeste ei toimi niin kuin sen pitäisi, pääsee vettä haihtumaan normaalia enemmän pois, eikä iho pysty suojautumaan normaalisti.


Läpäisyesteen häiriöt käynnistävät ikäänkuin noidankehän: kun ihon läpäisyesteen toiminta heikkenee, lisääntyy pois haihtuvan veden määrä, joka puolestaan heikentää läpäisyestettä entisestään, joka edelleen lisää pois haihtuvan veden määrää. Tämä puolestaan tekee ihosta alttiimman tulehduksille ja ihoärsytyksille, kun kemikaalit ja mikro-organismit ym. pääsevät tunkeutumaan ihoon helpommin.


Läpäisyesteen häiriöiden taustalla voi olla esimerkiksi jokin geenimuunnos, joka aiheuttaa häiriöitä solujen erilaistumisessa ja sitä kautta läpäisyesteen muodostumisessa. Esimerkiksi moneen ihotautiin, kuten atooppiseen ekseemaan on voitu liittää ihon läpäisyesteen häiriöitä aiheuttavia geenimuutoksia.

Ihon läpäisyeste & ihonhoito


Mitkä tekijät sitten lisäävät sarveissolukerroksen kuivumista? Esimerkiksi päivittäinen altistuminen eri lämpötilan ja kosteustasapainon muutoksille sekä pesuaineille. Olisikin tärkeää muistaa kohdella ihoa hellävaraisesti, sillä kuten sanottu, läpäisyesteen vaurioituminen voi johtaa ihon voimakkaaseen kuivumiseen. Turhan voimakkaiden pesuaineiden ja kemikaalien välttäminen sekä ihon suojaaminen voimakkailta lämpötilamuutoksilta on järkevää erityisesti meidän pohjoisen haastavissa ilmasto-oloissa.


Läpäisyestettä voidaan myös pyrkiä vahvistamaan erilaisten kosteusvoiteiden avulla. Kosteusvoiteet suunnitellaan tyypillisesti niin, että ne sisältävät läpäisyesteen rakennetta muistuttavia komponentteja. Voiteet sisältävät tyypillisesti kosteuttavia ainesosia, joista osa vetää vettä puoleensa ja osa muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon. Lisäksi voiteisiin lisätään sarveissolukerroksen soluväliaineen lipidejä muistuttavia rasva-aineita, emollientteja. Emollientteja on hyödynnetty kosteusvoiteissa jo kauan ja voiteisiin voidaan esimerkiksi lisätä ihossakin esiintyviä rasva-aineita, kuten keramideja, rasvahappoja sekä kolesterolia. Kosteusvoidetta tulee levittää aina pesun jälkeen ja huolehtia myös siitä, että voidetta tulee levitettyä riittävästi!


Muista siis nämä:

 • vältä turhan voimakkaita peseviä ja kuorivia tuotteita

 • huolehdi riittävästä kosteutuksesta

 • suojaa ihoa voimakkailta lämpötilamuutoksilta esimerkiksi vaatteiden avulla


Tulemme puhumaan ihon läpäisyesteestä ja sen rakenteellisista muutoksista eri ihotautien kohdalla lisää vielä myöhemmin. Aiheesta tullaan myös julkaisemaan video Instagram tilillemme myöhemmin tässä kuussa, käy ihmeessä katsomassa, jos aihe kiinnostaa!


Ihania loppukesän päiviä!


-Tuuli / Kauneushoitola Isla

torstai 1.7.2021

Aurinko ja iho

Auringon säteilyn vaikutuksista puhutaan tänä päivänä paljon – ja hyvä niin. Huolellisen suojauksen merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä säteilyllä on paljon vaikutuksia ihoon. Heti aluksi on hyvä palauttaa mieleen, mitä säteilyllä oikeastaan tarkoitetaan.


Auringon säteily on elektromagneettista säteilyä, joka jaetaan aallonpituuden mukaan muun muassa ultraviolettisäteilyyn, lämpösäteilyyn ja näkyvään valoon.

Ilmakehän kaasut ja hiukkaset absorboivat säteilyä, mutta osa siitä pääsee kuitenkin maan pinnalle. Ilmakehän läpäisevästä säteilystä suurin osa on lämpösäteilyä sekä näkyvää valoa ja vain noin 6 % ultraviolettisäteilyä. Lämpösäteily tuottaa nimensä mukaisesti lämpöä, näkyvä valo liittyy kasvien yhteyttämiseen sekä uni-valverytmiin ja ultravioletti muun muassa ihon ruskettumiseen. Muiden vaikutusten lisäksi kaikki kolme säteilytyyppiä vaikuttavat ihoon.

Ultraviolettisäteily

Ultraviolettisätely jaetaan aallonpituuden mukaan kolmeen luokkaan: UVA-, UVB- ja UVC-säteilyyn. Säteilystä kaikki UVC jää ilmakehään ja maan pinnalle pääsevät ainoastaan UVA- ja UVB-säteet.

UVB-säteilyllä on lyhyempi aallonpituus, kuin UVA:lla, ja se jää pääsääntöisesti ihon pintakerroksiin. UVB aiheuttaa ihon välitöntä punoitusta, ruskettumista, ihon paksuuntumista, D-vitamiinisynteesin aktivoitumista, palamista sekä solu- ja DNA-vaurioita. UVA:lla puolestaan on UV-säteilystä pisin aallonpituus, ja se pääsee tunkeutumaan syvemmälle ihoon. UVA-säteily aiheuttaa nopean rusketuksen, ihon punoitusta, kollageenin, elastiinin sekä solukalvojen vaurioitumista, valovanhenemista sekä DNA-vaurioita.

Näkyvä valo ja lämpösäteily

Viime aikoina myös näkyvän valon ja lämpösäteilyn vaikutukset ihoon ovat alkaneet kiinnostaa tutkjoita. Aiemmin niiden ajateltiin ainoastaan synnyttävän lämpöä kudoksessa, mutta tarkempi tarkastelu on osoittanut toisin. Näkyvän valon ja lämpösäteilyn aallonpituudet tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja lisäävät oksidatiivista stressiä sekä vapaiden happiradikaalien syntyä. Vapaat happiradikaalit ovat reaktioherkkiä, epävakaita molekyylejä, jotka muun muassa tuhoavat kollageeniverkostoa ja häiritsevät ihon korjausmekanismeja. Pahimmillaan ne voivat vaurioittaa kudoksia ja elimistön keskeisiä toimintoja. Tilaa, jossa vapaiden happiradikaalien määrä nousee liikaa, kutsutaan oksidatiiviseksi stressiksi.

Kuten aiemmin kuvattiin, säteily käynnistää lukuisia prosesseja ihossa. Syvennytään näihin eri prosesseihin hetkeksi tarkemmin.

Ruskettuminen ja palaminen

Auringon säteilyn aiheuttamista muutoksista ehkä näkyvin ja tunnetuin on ruskettuminen. Taustalla on ihon soluissa tapahtuvat DNA-vauriot, jotka käynnistävät ruskettumisen. Kun iho siis kohtaa säteilyä, käynnistyy prosessi, jonka tarkoituksena on suojata soluja säteilyltä ja sen aiheuttamilta vaurioilta. Prosessin vaikutuksesta iho ruskettuu.

Ihossa esiintyy tiettyjä pigmenttiä tuottavia soluja, jotka siirtävät pigmenttiainetta sisältäviä jyväsiä ihon solujen tuman yläpuolelle ikään kuin hatuksi. Jyväset suojaavat solun tumaa imemällä UV-säteilyä itseensä. Kun jyväset kohtaavat UV-säteilyä, hapettuu niiden sisältämä pigmentti. Tämä aiheuttaa välittömän, nopean rusketuksen. Nopeaa rusketusta luo myös se, kun jyväsiä aletaan siirtää nopeammin tumien suojaksi. Välitön rusketus ilmestyy nopeasti, mutta myös häviää noin vuorokauden sisällä aurinkoaltistuksesta. Nopean prosessin tarkoituksena on suojata ihon syvempiä kerroksia vaurioilta.

Pidempi aikainen rusketus syntyy, kun pigmenttiä tuottavat solut lisääntyvät ja kasvavat säteilyn vaikutuksesta. Viivästynyt rusketus tulee esiin noin 24–48 tunnin kuluessa ja sen vaaleneminen vie viikkoja tai kuukausia.

Toisin kuin joskus luullaan, rusketus ei suojaa auringolta kovinkaan tehokkaasti. Eräs arvio on, että rusketuksen antama suoja vastaisi noin suojakerrointa 4. Suojausteho on siis hyvin matala. Jos iho ei pysty suojautumaan säteilyltä, eikä sitä suojata kunnolla, on seurauksena ihon palaminen. Ihon palaminen aiheuttaa solujen vaurioitumista ja se on usein havaittavissa nopeasti aurinkoaltistuksen jälkeen tai sen aikana. Palamisen seurauksena iho punoittaa ja kuumottaa ja pahimmassa tapauksessa iholle voi nousta jopa rakkuloita.

DNA-vauriot

Sekä ruskettumiseen, että palamiseen liittyy tärkeä teema: DNA-vauriot. DNA-vauriot alkavat jo ennen ruskettumista tai palamista, sillä ne käynnistävät pigmentin tuotannon ihossa. Syntyneet vauriot voivat liittyä esimerkiksi DNA:n rakenteeseen tai mutaatioihin. Solut pystyvät tyypillisesti korjaamaan vauriot itse, mutta aina näin ei käy. Jos solut eivät kykene korjaamaan DNA-vaurioita, voivat solut muuttua pahalaatuiseksi. Ihosyövät ovatkin olleet nopeimmin lisääntyviä syöpiä jo 50 vuoden ajan. Tiedetään, että liiallinen UV-säteily on merkittävin riskitekijä ja, että riskiin vaikuttaa koko elinikänä saatu UV-säteily. Ihosyöpiä on erilaisia ja tutkimuksiin kannattaa hakeutua heti, jos ihossa esiintyy epätyypillisiä tai huolta herättäviä muutoksia.

Valovauriot ja valovanheneminen

Tässä ei suinkaan ole vielä kaikki, mitä auringon säteily ihossa aiheuttaa. Eräs runsaaseen aurinkoaltistukseen liitetty vaikutus on valovanheneminen. Valovanhenemisessa iholle muodostuu enemmän ryppyjä, juonteita sekä pigmenttihäiriöitä. Taustalla on ihon sidekudossäikeiden, kollageenin ja elastiinin rappeutuminen, joka johtaa muutoksiin ihon värissä ja tekstuurissa. Valovanhentunut iho on tyypillisesti kellertävä, läpikuultavan kollageenin vuoksi. Pigmenttimuutosten syntyyn vaikuttaa auringon säteilyn lisäksi myös muut tekijät, kuten perimä ja hormonit.

D-vitamiinisynteesi

Lukuisten ikävämpien vaikutusten lisäksi auringon säteilyllä on myös eräs hyvä puoli: se käynnistää ihossa D-vitamiinisynteesin. Tähän ei kuitenkaan vaadita runsasta aurinkoaltistusta, sillä vain 15 minuutin oleskelu auringossa tuottaa noin 250 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Suojaudu auringolta oikein

Jotta voisimme estää ja ennaltaehkäistä lukuisia ikäviä säteilyn aiheuttamia muutoksia ihossa, on meidän huolehdittava auringolta suojautumisesta. Paras tapa suojautua, on välttää suorassa auringonpaisteessa oleskelua silloin, kun UV-säteilyn määrä on korkeimmillaan (noin klo 11–15). Ihon suojaamisessa kannattaa myös hyödyntää myös vaatteita ja päähineitä. Näiden keinojen lisäksi ihon suojaamisessa käytetään aurinkosuojavoiteita, jotka suojaavat ihoa UV-säteilyltä sisältämiensä UV-filttereiden avulla. Näkyvän valon ja lämpösäteilyn synnyttämiä vapaita happiradikaaleja vastaan tuotteisiin on voitu lisätä myös niitä neutraloivia antioksidantteja. Hyvä aurinkosuoja sisältää suojan sekä UVA-, että UVB-säteilyä vastaan.

Lue lisää auringon vaikutuksista ihoon sekä oikeaoppisesta aurinkosuojauksesta aiemmista julkaisustamme. Juttujen pariin pääset tästä.

Ihanaa kesää!

-Tuuli / Kauneushoitola Isla

tiistai 1.6.2021

Vartalon ihonhoito ja selluliitti


Kesä on täällä taas ja on aika kaivaa ihanat kesävaatteet esiin! Samalla on aika myös päivittää vartalon ihonhoitorutiinit kesäaikaan. Talven jäljiltä iho voi tuntua kuivalta, karhealta, samealta ja harmaalta. Tässä julkaisussa annammekin vinkkejä vartalon ihonhoitoon ja käymme läpi erilaisia vartalon ihon muutoksia, kuten monia koskettavaa selluliittia.

Vartalon iholla on muutamia erityispiirteitä kasvojen ihoon verrattuna. Iho paksumpaa ja kestävämpää, joka vaikuttaa olennaisesti myös ihon hoitamiseen. Ihonhoidon perusperiaatteet ovat kuitenkin samat ihoalueesta huolimatta: ihon tasapainoa ylläpidetään pesemällä ihoa ja huolehtimalla riittävästä kosteutuksesta. On myös hyvä muistaa, että kasvot eivät ole ainoa ihoalue, joilla erilaisia ihotauteja ja -ongelmia esiintyy. Vartalon alueella voi esiintyä esimerkiksi ekseemaa, aknea, psoriaasia, karvatupentulehdusta, pigmentaatiota, arpia, selluliittia ynnä muuta. Vartalon iholla ja sen hoitamisella siis todella on merkitystä!

 1. Puhdista

Kuten kasvotkin, myös vartalon iho on tärkeää puhdistaa päivittäin. Päivittäisellä pesulla iholta poistetaan hikeä, talia ja ympäristön epäpuhtauksia ja tasapainotetaan ihon mikrobiomia. Pesuaineen ei tarvitse olla voimakas, vaan jopa apteekista saatava perusvoide voi olla tähän tarkoitukseen toimiva. Erityisesti ihon ollessa hyvin kuiva, kannattaa puhdistukseen valita hellävarainen valmiste. Ihon hellävaraisella puhdistamisella tuetaan ihon mikrobeille optimaalista elinympäristöä ja vahvistetaan ihon läpäisyestettä.

 1. Kosteuta

Toinen erittäin tärkeä vaihe myös vartalon ihonhoidossa on kosteutus. Vartalon ihon kuivuminen aiheuttaa ihon karheaa tuntua ja vaikuttaa esimerkiksi sisäänpäin kasvaneiden karvojen syntymiseen. Riittävä kosteutus pitää ihon pehmeänä ja joustavana ja ennaltaehkäisee muutoksia, kuten sisäänpäin kasvaneita karvoja. Vartalovoiteita löytyy jokaiseen makuun sopivia. Jos paksu voidemainen tuote ei tunnu hyvältä, löytyy markkinoilta kevyempiä valmisteita. Kosteutus on tärkeää aina pesun jälkeen ja hoitovoidetta voi levittää useitakin kertoja päivässä.

 1. Kuori

Kosteutuksen ja puhdistuksen lisäksi vartalon ihoa on hyvä kuoria noin kerran viikossa, ihon kunnosta riippuen. Kuorintoja löytyy monenlaisia, mutta vartalon iholle suunnatuissa tuotteissa kuorinnat ovat tyypillisesti hieman voimakkaampia. Kuorinnan avulla vartalon iholta poistetaan kuollutta ihosolukkoa ja pidetään iho joustavana ja pehmeänä. Muista aina kuorinnan tai pesun jälkeen levittää iholle reilu kerros hoitovoidetta.

 1. Suojaa

Vartalon iholla on kasvojen tavoin tärkeää myös muistaa aurinkosuojaus. Ihosyöpien kasvu on ollut merkittävää jo kuluneen 50 vuoden ajan ja suurena altistavana tekijänä on liiallinen UV-säteily. Auringon vaikutuksista ihoon sekä erilaisista pigmenttimuutoksista puhutaan tarkemmin ensi kuun puolella, mutta muistetaan huolehtia perusteellisesta suojauksesta jo nyt! Aurinkosuojavoidetta levitetään ennen aurinkoon menoa runsaasti ja sitä lisätään aina esimerkiksi uimisen jälkeen. Ihoa kannattaa suojata myös vaatteiden avulla.

Selluliitti - mitä ja miksi?

Ihon kunnon ylläpitämiseksi myös vartalon ihoa siis tulee puhdistaa ja kosteuttaa. Vartalon iholla voi kuitenkin esiintyä myös ihonhoidon ulottumattomissa olevia muutoksia, kuten selluliittia. Appelsiini-ihoksikin kutsuttua selluliittia esiintyy tyypillisesti naisilla reisien ja pakaroiden alueella murrosiän jälkeen. Selluliitti ei ole vaarallista, mutta sitä pidetään yhteiskunnassa kosmeettisena haasteena ja siitä pyritään pääsemään eroon monin eri konstein. Selluliitti ei kuitenkaan ole mitenkään epänormaalia tai tavatonta, vaikka sitä ei yleisesti kosmeettisesta näkökulmasta vielä hyväksytäkään. On arvioitu, että selluliittia esiintyisi vähintään 85 %:lla murrosiän ylittäneistä naisista. On siis huomattavasti harvinaisempaa, että selluliittia ei esiintyisi lainkaan.

Haastavaa selluliitista puhuttaessa on se, että sitä on tutkittu kovin vähän. Sen vuoksi luotettavaa tietoa ihon rakenteen ja toiminnan muutoksista sekä eri hoitomenetelmien tehosta on vielä rajallisesti. Tällä hetkellä ajatellaan, että taustalla esiintyisi mikroverenkierron ja lymfakierron häiriöt, muutokset soluväliaineessa, ihonalaiskudoksen rakenteen muutokset sekä hormonit. Hormoneiden epäillään olevan pääsyy siihen, että selluliitti koskettaa lähes poikkeuksetta vaan naisia. Epäillään, että naisilla elimistö pyrkisi säilyttämään rasvasoluja raskautta ja imetystä varten.

Selluliitin hoitoon ja ehkäisyyn löytyy loputtomasti erilaisia vinkkejä, mutta kuten sanottu, on tutkimustieto vielä vähäistä. Mainittavina hoitomenetelminä voidaan pitää hierontaa, tuotteita, säännöllistä liikuntaa, sisäisesti käytettäviä valmisteita, laseria, sekä kuorivia ja hankaavia menetelmiä. Esimerkiksi hierontaa on pidetty potentiaalisena hoitomenetelmänä, sillä sen avulla vähennetään kudoksen turvotusta ja lisätään kollageenisynteesiä kudoksessa. Myös tuotteiden raaka-aineista tiedetään vielä hyvin vähän, mutta esimerkiksi retinoideista on raportoitu olevan jotain hyötyä. Sisäisesti käytettävät valmisteet ja säännöllinen liikunta liittyvät painonhallintaan, joka voi vähentää selluliitin vaikeusastetta. On kuitenkin tärkeä huomata se, että selluliitti ei ole suoraan verrannollinen painon kanssa. Painonlasku voi vähentää selluliitin määrää, mutta ei poista sitä täysin.

Olennaista on se, että valtaosan hoitomenetelmistä taustalta puuttuu tieteellinen näyttö ja, että usein saadut tulokset ovat väliaikaisia. Hoitomenetelmät tulevat varmasti kehittymään tulevaisuudessa, kun selluliitin taustoja opitaan ymmärtämään paremmin. Tällä hetkellä optimaalisena linjana kuitenkin pidetään menetelmiä, joissa aktivoidaan mikroverenkieroa ja kollageenisynteesiä ja vähennetään rasvasolujen aktiivisuutta. Selluliitti-iho voi siis hyötyä aiemmin mainituista menetelmistä, kuten aktivoivasta hieronnasta ja hankaavista sekä kuorivista menetelmistä.

Kotihoidon tueksi

Vartalon ihon kotihoidon lisäksi joskus on tarpeen kääntyä ammattilaisen puoleen. Vartalohoitoja on erilaisia eri tarpeisiin. Osassa keskitytään aktivoimaan aineenvaihduntaa, kun taas toisissa vahvistamaan ja kosteuttamaan ihoa.

Myös Kauneushoitola Islan palveluvalikoimasta löydät erilaisia vartalohoitoja eri tilanteisiin. Jos ihosi tuntuu kuivalta ja kiristävältä, suosittelemme valitsemaan Lämpö – kokovartalohoidon, jossa kuorinnan jälkeen tehdään kokovartalohieronta hoitavalla öljyllä. Hoidon jälkeen iho tuntuu silkin pehmeältä ja ihon kunnon ylläpito on kotona helpompaa. Jos puolestaan kaipaat apua turvotuksen tai selluliitin hoitoon, suosittelemme valitsemaan Detox – vartalohoidon, jossa keskitytään aktivoiman aineenvaihduntaa ja verenkiertoa hoitoalueella. Hoito toteutetaan yhdelle alueelle, esimerkiksi jaloille, pakaroille tai vatsalle. Muihin vartalohoitoihin voit tutustua tarkemmin täältä. Kuten muutkin palvelumme, myös kaikki vartalohoitomme voidaan toteuttaa täysin hajusteettomilla ja herkästi reagoivalle iholle soveltuvilla tuotteilla, ja hoidon päätteeksi laadimme sinulle henkilökohtaisen hoitosuunnitelman kotiin.

Tarjoamme kesäkuun ajan kaikkien vartalohoitojen yhteyteen veloituksettoman Virkistys – manikyyrin koodilla KESÄ2. Lämpimästi tervetuloa!

Aurinkoisin terveisin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla

maanantai 3.5.2021

Uutta aknesta


Akne on meille monelle tuttu ihotauti – onkin arvioitu, että se koskettaisi jopa 80 % väestöstä jossain elämän vaiheessa. Tiivistettynä aknea voidaan kuvata kroonisena ja tulehduksellisena ihotautina, joka voidaan jakaa alaluokkiin, komedoakneen, märkänäppyläiseen akneen, kystiseen akneen ja onteloakneen sekä muihin harvinaisempiin muotoihin. Tyypillisesti aknessa esiintyy ei-tulehduksellisia muutoksia, eli avo- ja umpikomedoja (”musta- ja valkopäät”) sekä tulehduksellisia muutoksia, eli papuloita, pustuloita ja noduloita (”finnit”). Oireita esiintyy pääsääntöisesti kasvoilla, kaulalla, yläselässä, niskassa sekä käsivarsissa.

Aknesta löytyy mainintoja jo hyvin aikaisilta ajoilta. Esimerkiksi antiikin kreikkalainen lääkäri Hippokrates käytti termiä ”ionthoi” kuvatessaan ensimmäisen parran kasvun yhteydessä syntyviä ihomuutoksia. Epäillään, että termillä on kuvattu ihomuutoksia, jotka liitämme tänä päivänä akneen. Aikanaan muutosten hoitoon käytettiin muun muassa hunajaa, saippuaa ja mineraalivettä sekä erilaisia kylpyjä. Aknea on siis esiintynyt jo kauan ja se on kiinnostanut myös tutkijoita jo pidemmän aikaa. Kesti kuitenkin kauan, ennen kun aloimme tuntemaan tarkemmin ihon rakennetta ja toimintaa. Hyvä esimerkki on se, että akneen liittyvää talirauhasta opittiin tuntemaan tarkemmin vasta 1800-luvun puolessa välissä. Kuluneiden vuosisatojen aikana on kuitenkin opittu paljon ja tutkimustyö jatkuu edelleen tänä päivänä kiivaana. Tässä julkaisussa syvennymme uusiin tutkimustuloksiin ja -linjoihin.

Ihon mikrobien ja Cutibacterium acnesin rooli aknessa

Erittäin kiinnostava läpimurto on tapahtunut vastikään. Jo pitkään akneen on liitetty bakteeri nimeltään Propionibacterium acnes. Kyseisen mikrobin on ajateltu olevan olennainen osa aknen syntyä ja sen uskottiin muun muassa kiihdyttävän tulehdusta lisääntymällä aktiivisesti talirauhasessa. Tutkimustyön edetessä tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että sekä terveellä iholla, että akneiholle kyseistä mikrobia esiintyikin saman verran. P. acnes ei siis ollutkaan lisääntynyt talirauhasessa sen enempää, kuin normaalissa ihossa.

Myös muita epäkohtia havaittiin. Tarkempi havainnointi osoitti, että kyseistä mikrobia esiintyy ihossa eri alalajeina. Osa lajeista havaittiin omaavan virulentteja geenejä, eli ne olivat riskialttiimpia aiheuttamaan tauteja. Niiden havaittiin myös tuottavan enemmän tulehdusta lisääviä aineenvaihduntatuotteita ja aiheuttavan tulehdusta. Kun käsitys P. acnesin toiminnasta muuttui, luokiteltiin ja nimettiin se uudelleen. Tänä päivänä mikrobi kulkeekin nimellä Cutibacterium acnes. Vaikka sen toimintaa opittiin tuntemaan tarkemmin, ei sitä yksinään kyetty liittämään akneen. Tarkastelussa huomattiinkin, että sen sijaan, että C. acnes toimisi yksin tulehduksen laukaisijana, osallistuu tulehduksen syntyyn koko ihon mikrobiomi ja ennen kaikkea sen monimuotoisuuden väheneminen.

Monimuotoisessa mikrobiomissa eri mikrobit rajoittavat toistensa kasvua ihon pinnalla ja sitä kautta ylläpitävät ihon tasapainoa. Akneiholla on havaittu, että mikrobiomin monimuotoisuus on vähentynyt ja näin ollen tietyt mikrobit pääsevät lisääntymään holtittomasti. Mikrobiomin muutokset on myös alustavasti liitetty talin koostumuksen muutoksiin. On hyvin kiinnostavaa seurata, mitä mikrobiomin tutkimustyö tulee meille tulevaisuudessa kertomaan, sillä tällä voi olla suuria vaikutuksia aknen hoitomenetelmiin.

Ihon mikrobiomin lisäksi paljon kiinnostusta on herättänyt suoliston ja ihon mikrobiomien välinen kommunikaatio. Tiedetään, että suolistobakteerit toden totta vaikuttavat myös ihoomme. Tutkimustyö on kuitenkin vielä alussa, eikä tarkkaa tietoa bakteerikantojen muutoksista ole. Myös suoliston mikrobien muutokset voivat tulevaisuudessa vaikuttaa aknen hoitolinjoihin merkittävästi.

Ruokavalio

Mikrobien lisäksi akneen liitetään tänä päivänä jo pitkään tutkijoita kiinnostanut aihe, ruokavalio. Erityistä kiinnostusta on herättänyt niin kutsuttu ”länsimaalainen ruokavalio” ja sen korrelaatio aknen kanssa. Olemassa on epäily, että länsimaissa prosessoidun ruoan ja tyydyttyneiden rasvojen suurempi määrä ruokavaliossa voisi jollain tavoin liittyä aknemuutosten syntyyn. Tyydyttyneiden rasvojen lisäksi erityisesti maitotuotteet ja suklaa kiinnostavat tutkijoita. Myös tällä saralla on löydetty uusia havaintoja, kuten uusia reseptoreita, jotka voivat liittää tietyt ruoka-aineet aknen oireisiin. Positiivisena lisänä ruokavaliossa pidetään vaihtelevissa määrin Omega-3 rasvahappoja, jotka joissain tutkimuksissa on vähentänyt aknemuutosten määrää. On kuitenkin muistettava, että luotettavaa dataa ei ole vielä riittävästi johtopäätösten tekemiseen ja tiettyjen ruokavalioiden tai ruoka-aineiden suosimiseen tai välttämiseen.

Kun tietoisuutemme lisääntyy, voi olla, että pystymme selvittämään myös ruokavalion vaikutuksia tarkemmin. Kiinnostavaa on myös se, että ruokavaliolla on merkittävä vaikutus aiemmin mainittuihin suoliston mikrobeihin. Voikin olla, että jossain vaiheessa aknen hoidossa yhdistyy ruokavalio-ohjaus ja sisäisesti käytetyt probiootit. Asioiden edelle ei kuitenkaan kannata kiirehtiä, vaan jäämme seuraamaan mielenkiinnolla uusia havaintoja ja käänteitä.

Muut tutkimuslinjat

Myös monet muut tutkimuslinjat pysyvät aktiivisina. Monessa tutkimuksessa tarkastellaan yksittäisten aineiden vaikutuksia akneen. Hyvänä esimerkkinä toimii sinkki, jonka vaikutuksia akneen on tutkittu jo vuosien ajan. Useat tutkimukset kertovat, että sisäisesti käytettynä sinkki voi vähentää hieman aknemuutosten määrää plaseboon verrattuna. Sinkin uskotaankin tarjoavan hieman apua aknemuutoksiin, vaikka sitä ei pidetäkään ainakaan nykyisen datan perusteella kovin merkittävänä hoitovaihtoehtona.

Aknen hoidon tulevaisuus

Erityisen kiinnostavaa on, miten nämä tuoreet havainnot tulevat tulevaisuudessa näkymään aknen hoidossa. Useassa tutkimuksessa nostetaan esiin sitä, miten havainnot mikrobiomin muutoksista voisivat tulla vaikuttamaan tulevaisuuden hoitolinjoihin. Voikin olla, että tulevaisuudessa hoidossa keskitytään myös mikrobiomin monimuotoisuuden palauttamiseen ja säilyttämiseen eri lääkinnällisten hoitovaihtoehtojen, kuten myös ihonhoidon ja ruokavalionkin kautta. Myös sisäisesti käytettävillä probiooteilla voi olla osuutta aknen hoidossa tulevaisuudessa. Probioottien kautta kautta pyrittäisiin vähentämään oksidatiivista stressiä, säätelemään sytokiineja ja vähentämään tulehdusta. Myös ruokavalio-ohjeistus voi tulla näyttelemään tulevaisuudessa suurempaa roolia aknen hoidossa.

Odotettavaa on, että myös kosmetiikan näkökulma tulee muuttumaan ja kehittymään, nyt kun tieto mikrobiomin yhteydestä akneen on havaittu. Tiedämme jo sen, että mikrobiomin muutoksiin vaikuttaa moni tekijä, ympäristötekijät mukaan lukien. Ympäristötekijöistä voidaan mainita esimerkkeinä kosmetiikka ja voimakkaat pesevät aineet. Kosmetiikka voi vaikuttaa mikrobiomiin muun muassa pH:n kautta, sillä muutokset pH:ssa vaikuttaa mikrobien lisääntymiseen ja aktiivisuuteen. Voimakkaat pesuaineet voivat puolestaan vaurioittaa ihon läpäisyestettä, joka puolestaan aiheuttaa muutoksia mikrobiomissa. Optimaalisen pH:n ajatellaan olevan lievästi hapan, noin 5,5 paikkeilla.

Mikrobien elinympäristöön vaikuttamisen lisäksi kosmetiikkaan voidaan lisätä eläviä mikrobeja, probiootteja sekä mikrobien ruokaa, prebiootteja. Probioottinen ihonhoito on nostanut suuresti kiinnostusta viime vuosina, ja uudet havainnot varmasti vain lisäävät kiinnostusta entisestään. Tutkimuksissa on huomattu, että ulkoisesti käytettynä probiootit (=elävät mikrobit) voivat muokata mikrobiomia sekä immuuniresponsseja.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tulevat tutkimukset tulevat meille osoittamaan ja, mihin suuntaan aknen hoidossa tulevaisuudessa jatketaan. Lisää aknen taustoista ja ihonhoidon vinkeistä voit lukea aiemmasta kirjoituksesta Akne.

Aurinkoista toukokuun alkua!

Tuuli / Kauneushoitola Isla

torstai 1.4.2021

Tavoitteena täydellinen iho

Moni meistä sitä tavoittelee – täydellistä ihoa. Eikä ihme, ihomme kuitenkin on hyvin näkyvä osa meitä ja luonnollisesti haluamme sen näyttävän hyvältä. Lukuiset tutkimuksetkin ovat sen osoittaneet: ihon kunto vaikuttaa voimakkaasti itsetuntoon ja henkiseen hyvinvointiin. Toiveissamme on iho, jossa ei ole lainkaan epäpuhtauksia, jonka pinta on tasaisen tuntuinen ja värinen sekä kirkas ja kuulas. Harvoin tämä kuitenkaan toteutuu. Iholla voi esiintyä erilaisia epäpuhtauksia, punoituta, arpia, pigmentin epätasaista jakautumista ynnä muuta. Tässä blogitekstissä syvennymme erilaisten ihon haasteiden maailmaan: mistä ne johtuvat, miksi ja miten niitä voisi hoitaa. Ennen kaikkea kirjoituksen tavoitteena on lisätä tietoutta ja ymmärrystä ihon eri tiloihin, jotta niiden hyväksyminen olisi helpompaa. Tervetuloa siis epätäydellisen ihon maailmaan.

Komedot, eli musta- ja valkopäät tai "ihomadot"

Komedot, arkinimeltään musta- tai valkopäät ovat yleinen ihohuolia herättävä ryhmä. Niiden taustalla on talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Komedoja esiintyy tyypillisesti kasvojen, rinnan ja selän alueella. Niiden synnyn taustoja ei vielä tunneta tarkasti, vaikka useita hypoteeseja onkin tehty. Taustalla uskotaan olevan talirauhasen solujen liiallinen jakautuminen, muutokset solujen erilaistumisessa sekä talirauhasen tuottaman talin koostumuksessa, tietyt hormonit sekä tietyt mikrobit. Myös ympäristötekijöillä on oma roolinsa komedojen muodostumisessa. Esimerkiksi tupakan savun on huomattu hapettavan tiettyjä talin sisältämiä rasva-aineita, jonka uskotaan lisäävän komedojen määrää. Muita komedoihin yhdistettyjä ympäristötekijöitä ovat muun muassa tietyt kosmetiikan raaka-aineet.

Komedojen hoitoon ei ole olemassa yhtä tiettyä hoitomenetelmää. Yleisesti komedojen hoitoon tarkoitetut tuotteet sisältävät niin kutsuttuja keratolyyttisiä ainesosia, jotka poistavat sarveissoluja ihon pinnalta. Hyvinä (ja kosmetiikassa suosittuina) ainesosina pidetään retinoideja, hedelmähappoja sekä salisyylihappoa. Myös kosmetologit voivat poistaa komedoja erilaisilla menetelmillä. Yleisessä käytössä ovat hapot, joita hyödynnetään myös kuluttajille suunnatuissa tuotteissa. Niiden lisäksi tehokas menetelmä on mekaaninen puhdistus, jossa talirauhasen tiehyen tukos poistetaan mekaanisesti esimerkiksi komedorautaa käyttäen. Lisäksi käytössä on erilaisia laitehoitoja, jotka perustuvat tyypillisesti alipaineeseen tai ultraäänivärähtelyyn.

Muista nämä komedojen hoidossa:

 • Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus

 • Keratolyyttiset ainesosat voivat vähentää komedojen määrää (esim. erilaiset hapot)

 • Vältä paksuja, voimakkaan kalvon muodostavia hoitovoiteita: voivat lisätä komedojen määrää

 • Säännöllinen ihonpuhdistus kosmetologilla voi auttaa komedojen hoidossa

Papulat ja pustulat

Kun talirauhanen tulehtuu, syntyy papula. Tulehduksen edetessä kehittyy papula pustulaksi, jossa on usein havaittavissa vaalea märkäpää. Talirauhasen tulehduksen painopiste on tyypillisesti talirauhasessa tai sen tiehyessä ja tulehduksen syntyyn osallistuu moni tekijä. Talirauhasessa esiintyvät bakteerit ja hiivat hajottavat talia, jonka hajoamistuotteet lisäävät tulehdusta edelleen. Tulehdusreaktion tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Eräs oletus on se, että cutibacterium acnes (ent. propionibacterium acnes) lisääntyy voimakkaasti talirauhasessa, käynnistäen tulehdusreaktion, joka johtaa papulan tai pustulan syntyyn. Myös monia muita tekijöitä on liitetty tulehdukseen.

Kuten komedojenkin, myös papuloiden ja pustuloiden hoitoon löytyy markkinoilta useita eri hoitotuotteita. Tuotteet voivat sisältää antibakteerisina ja tulehduksia rauhoittavina pidettyjä raaka-aineita, kuten salisyylihappoa tai teepuuöljyä. Kosmetologit voivat hyvin varovasti tyhjentää pustulan, mutta pääsääntöisesti tulehdusten annetaan rauhoittua ennen niiden käsittelyä. Joskin esimerkiksi aknen hoidossa käytetään tänä päivänä lisääntyvin määrin erilaisia happoja, joiden on todettu rauhoittavan tulehduksia.

Muista nämä papuloiden ja pustulien hoidossa:

 • Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus

 • Suosi tuotteita, jotka sisältävät antimikrobisina ja tulehduksia rauhoittavina tunnettuja ainesosia (esim. salisyylihappo ja teepuuöljy)

 • Vältä paksuja, voimakkaan kalvon muodostavia hoitovoiteita

Laajentuneet ihohuokoset

Laajentuneet ihohuokoset aiheuttavat monille päänvaivaa. Huokosten laajeneminen voi johtua erinäisistä tekijöistä, esimerkiksi lisääntyneestä talinerityksestä, elastisuuden vähenemisestä huokosten ympärillä, karvatupen koosta, aknesta, sukupuolihormoneista tai ihonhoitorutiineista. Myös valovaurioita epäillään mahdolliseksi taustatekijäksi.

Tänä päivänä laajentuneiden huokosten hoidossa käytetään muun muassa retinoideja, kemiallisia kuorintoja, radiofrekvenssiä sekä ultraääntä. Kotihoidossa laajentuneiden ihohuokosten hoitoon suositellaan usein samankaltaisia tuotteita, kuin komedojen hoitoon. Lisäksi tuotteessa voi olla ”supistavia” ainesosia.

Muista nämä laajentuneiden ihohuokosten hoidossa:

 • Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus

 • Noudata samoja perusperiaatteita, kuin komedojen hoidossa

 • Erilaisista kosmetologien tekemistä hoitomenetelmistä voi saada apua laajentuneiden huokosten hoitoon

Miliumit, eli luufinnit

Miliumit ovat pieniä vaaleita näppylöitä, joita voi esiintyä jo vastasyntyneillä. Näppylät ovat keratiinilla täyttyneitä onteloita, ja ne voivat kehittyä lapsilla vajaasti kehittyneisiin talirauhasiin tai karvatuppiin ja aikuisilla muun muassa pinnallisen vaurion yhteydessä. Jopa puolella vastasyntyneistä esiintyy miliumeja. Tämän päivän tiedon mukaan miliumeja ei voi estää, mutta ne voidaan poistaa kosmetologilla tai lääkärillä terävän neulan avulla. Miliumit kuitenkin poistuvat tyypillisesti itsesään viikkojen tai kuukausien aikana. Myös kemiallisista kuorinnoista ja laserhoidoista voi olla apua.

Punoitus ja punastuminen

Ihon punoituksella kuvataan tapahtumaketjua, jossa ihon hiusverisuonet laajenevat yhtäkkiä aiheuttaen kasvojen, kaulan ja ylävartalon läiskämäisen punoituksen. Punoitus laskee yleensä minuuteissa ja tunneissa. Joskus punoitus voi muuttua pysyväksi. Punoitus voi olla fysiologista, jolloin laukaisijana toimii esimerkiksi ruumiillinen rasitus tai kuuma ympäristö. Se voi alkaa myös sosiaalisissa tilanteissa, jolloin taustalla voi olla mm. perinnöllinen taipumus. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä punoitus on usein voimakkainta nuorena. Punoitusta voi aiheuttaa myös muut tekijät, kuten alkoholi, tietyt lääkkeet sekä tietyt sairaudet.

Jatkuvan punoituksen taustalla voi olla vaurio tai tulehdustila. Myös ympäristötekijät, infektiot tai liiallinen aurinkoaltistus voi vaikuttaa punoituksen syntyyn.

Muista nämä punoituksen hoidossa:

 • Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus

 • Ala tarkkailemaan ihoa: missä tilanteissa punoitus voimistuu? Ihon lehahteluita aiheuttavien tekijöiden tunnistaminen ja välttäminen on olennainen osa hoitoa

 • Suosi hellävaraisia ja rauhoittavia tuotteita sekä hoitomenetelmiä

Teleangiektasia

Termillä teleangiektasia viitataan hiusverisuonten laajenemisesta aiheutuneisiin läiskiin iholla. Laajentuneista verisuonista käytetään myös usein termiä ”katkennut verisuoni” vaikka taustalla onkin verisuonten laajeneminen, ei katkeaminen. Yleisimpiä laajentuneet hiusverisuonet ovat kasvojen ja jalkojen alueella, mutta niitä voi esiintyä missä tahansa kehon osassa. Hiusverisuonten laajenemista voi tapahtua kenelle tahansa, missä tahansa iässä, mutta mm. perimä, runsas auringonotto, voimakkaat lämpötilamuutokset, raskaus, ruusufinni, alkoholi ja vauriot kuten mustelmat voivat lisätä riskiä.

Teleangiektasiaa voidaan hoitaa esimerkiksi paikallishoitovalmisteilla, injektioilla ja laserilla. Kotihoitotuotteissa käytetään usein punoitusta laskevia raaka-aineita, kuten aloe veraa.

Muista nämä teleangiektasian hoidossa:

 • Ihonhoidon perusteet: säännöllinen puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus

 • Vältä voimakkaita lämpötilamuutoksia

 • Suosi hellävaraisia hoitomenetelmiä ja -tuotteita

Kuten jo alussa mainittiin, harvalla meistä on niin kutsuttu ”täydellinen iho” ja kaikki edellä mainitut ihon haasteet ovat hyvin yleisiä. Listalle mahtuisi paljon muitakin iho-ongelmia, mutta esimerkiksi erilaisia arpia ja pigmenttihäiriöitä tulemme käsittelemään myöhemmin. On kuitenkin tärkeä muistaa, miten suuri vaikutus pieneltäkin kuulostavilla iho-ongelmilla voi olla itsetuntoon. Ihoon liittyvässä keskustelussa ja oman ihon arvioinnissa on tärkeä muistaa armollisuus. Täydellisen ihon tavoittelu voi pidemmän päälle olla hyvinkin raskasta. Ehkä olisikin parempi tavoitella täydellisyyden sijaan hyvinvoivaa ja tervettä ihoa.

Sosiaalisessa mediassa näkyy yhä lisääntyvin määrin erilaisia julkaisuja, jossa tuodaan esiin normaalia ihoa. Suosittelen lämpimästi ottamaan seurantaan muun muassa #realskin ja #skinawereness. Ollaan armollisia itsellemme ja ihollemme! <3

Aurinkoisin terveisin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla

maanantai 1.3.2021

Ruusufinni - päivitetty katsaus


Ruusufinni on tuttu aihe blogissamme. Haluamme kuitenkin palata aiheeseen säännöllisesti, sillä kyseessä on ihotauti, josta opitaan jatkuvasti uutta. Ruusufinnissä kiinnostavaa on se, että ihotautia alettiin tutkia aktiivisesti vasta 2000-luvulla. Vaikka ihotauti tunnistettiin jo aiemmin, oli tutkimuksiin vaikea saada rahoitusta, sillä sen ajateltiin olevan "vain kosmeettinen haitta". Myöhemmin ruusufinni määriteltiin harvinaiseksi sairaudeksi, joka mahdollisti tutkimustyön räjähdysmäisen kasvun.

Mikä ruusufinni on?

Ruusufinni eli acne rosacea, on yleinen ja monimuotoinen kasvojen alueella oireileva ihotauti. Tyypillisesti aikuisiällä 30–50 vuoden iässä puhkeavaa ihotautia esiintyy Suomessakin jopa joka kymmenennellä. Ruusufinni tunnetaan kroonisena, kasvojen keskialueella oireilevana ihotautina, jolle tyypillistä on oireiden yllättävä ilmaantuminen ja vaihtelu muun muassa vuodenajan mukaan.


Ruusufinnin oireisiin luetaan muun muassa jatkuva punoitus, papulat, pustulat, lehahtelu, teleangiektasiat, rinofyyma, silmäoireet, ihotuntemukset, kuten kutina ja kuumotus sekä turvotus. Oireet voivat vaihdella potilaalla iän, taudin keston, toistuvuuden tai vuodenajan mukaan. Aiemmin ruusufinni on jaettu oireiden mukaan eri alatyyppeihin, mutta vuonna 2018 National Rosacea Societyn keräämä asiantuntijaryhmä kehotti luopumaan aiemmista alatyypeistä ja keskittymään yksilöllisesti potilaan oireisiin.

Ruusufinnin syntymekanismit

Ruusufinnin taustalla vaikuttaa useita tekijöitä, joiden yhteisvaikutusten uskotaan johtavan ihomuutosten syntyyn. Ruusufinnin taustalla on tunnistettu muutoksia immuunipuolustuksessa, tulehduksen säätelyssä, ihon mikrobiomissa, neuropeptideissä sekä verenkiertojärjestelmässä. Mekanismeja tutkitaan aktiivisesti ja tänä päivänä esimerkiksi tulehdusreaktioita pystytään kuvaamaan yksityiskohtaisesti.

Ruusufinnin oireiden tiedetään pahentuvan erilaisten laukaisevien tekijöiden, triggereiden vaikutuksesta. Tutkimuksissa on havaittu joitain hyvin yleisiä triggereitä, kuten UV-säteily, stressi, kuuma ilma, tuuli ja raskas liikunta. Triggerit ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ja eri tekijät voivat laukaista eri ihmisillä hyvin eri tyyppisiä oireita. Laukaisevien tekijöiden tunnistaminen on yksilöllinen prosessi ja voi viedä aikaa, sillä joskus triggerin tunnistaminen on haastavaa.

Ruusufinni & ihonhoito


Ihonhoito on tärkeä osa ruusufinnin hoitoa. Oikeaoppisella ihonhoidolla voidaan hillitä ruusufinnin oireita ja pidentää aikaa oireiden ilmaantumisten välissä. Vaikka ihonhoidolla tiedetäänkin olevan tärkeä rooli ruusufinnin hoidossa, ei tutkimustietoa optimaalisista ihonhoitomenetelmistä tai -tuotteista vielä ole. Olennaista on huomioida muutamia ruusufinnin erikoispiirteitä. Ruusufinni-ihon tiedetään olevan hyvin reaktiivinen ja se voi ärsyyntyä tekijöistä, jotka eivät normaalilla iholla aiheuttaisi ihoärsytystä. Useiden normaalille iholle sopivien raaka-aineiden onkin huomattu aiheuttavan ruusufinni-iholla negatiivisia tuntemuksia, kuten pistelyä tai polttelua. Pistelyn ja polttelun lisäksi kosmetiikkavalmisteen sopimattomuudesta kertoo ulkoisten iho-oireiden pahentuminen.

1. Ihon puhdistaminen

Ruusufinnin itsehoidossa ihon puhdistamisen uskotaan olevan olennaisessa roolissa. Ihon puhdistamisella pyritään tasapainottamaan ihon mikrobiomia sekä poistamaan iholta talia ja ympäristön epäpuhtauksia. Ihon mikrobiomin tasapainottamista pidetään tärkeänä, sillä eri mikrobit, kuten Demodex talipunkit on liitetty ruusufinniin. Oikein valittu puhdistustuote voi rauhoittaa ihotuntemuksia, kuten pistelyä ja kuumotusta.

 • Suosi hellävaraisia puhdistustuotteita: liian voimakkaat puhdistustuotteet voivat vaurioittaa ihon läpäisyestettä ja lisätä ihoärsytyksiä

 • Suosi tuotteita, joiden pH on lähellä ihon pH:ta (noin 5,5): pH:n vaihtelut voivat häiritä ihon läpäisyesteen toimintaa

 • Käytä kasvojen puhdistuksessa kädenlämpöistä vettä

2. Ihon kosteuttaminen

Iho-oireiden hillitsemiseen voi saada apua myös kosteusvoiteista. Sopivan kosteusvoiteen käytöllä vähennetään iholta pois haihtuvan veden määrää, parannetaan ihon läpäisyesteen toimintaa ja vähennetään kuivuutta. Ihon läpäisyesteen vahvistaminen voi vähentää myös ihoreaktioiden määrää ja ihon herkkyyttä sekä parantaa lääkeaineiden sietokykyä.

 • Vältä ainesosia, joilla on suurempi riski aiheuttaa ihoärsytyksiä: esim. hajusteet

 • Suosi minimalistisia tuotteita

 • Vältä aktivoivia ainesosia: esim. erilaiset hapot, retinoli...

 • Vältä iholle voimakkaan kalvon muodostavia tuotteita

3. Ihon suojaaminen auringolta

Kolmas tärkeä kosmetiikkaryhmä ruusufinnin hoidossa on aurinkosuojatuotteet. Päivittäistä aurinkosuojausta pidetään tärkeänä osana ruusufinnin hoitoa, sillä UV-säteilyn tiedetään olevan yleinen triggeri. Haastavaa aurinkosuojauksesta tekee kuitenkin se, että moni tuote markkinoilla aiheuttaa ihoärsytystä ruusufinni-iholla.

 • Suosi fysikaalisia aurinkosuoja-aineita (titaanidioksidi ja sinkkioksidi)

 • Aurinkosuojatuotteet, jotka sisältävät silikonijohdannaisia, voivat ennaltaehkäistä ihoärsytyksiä

 • Suosi korkean suojakertoimen omaavia tuotteita

 • Huolehdi, että tuote suojaa sekä UVA-, että UVB-säteiltä

4. Ihon meikkaaminen

Ruusufinnin iho-oireita voi tarvittaessa myös häivyttää meikin avulla. Peittomeikkauksessa hyödynnetään värioppia sekä runsaspigmenttisiä tuotteita. Meikissä on hyvä käyttää hellävaraisia otteita, sillä rajut ja voimakkaat otteet voivat ärsyttää ihoa ja tuntua epämiellyttäviltä.

 • Suosi runsaspigmenttisiä tuotteita

 • Muista värioppi: vihreää pigmenttiä sisältävät tuotteet auttavat häivyttämään punoitusta

 • Vältä meikkaamista, jos iho on arka

 • Suosi kevyitä, taputtelevia liikkeitä

 • Poista meikki huolellisesti ja hellävaraisesti

Lopuksi

Tänä päivänä tiedetään, että ruusufinni vaikuttaa voimakkaasti kaikkiin elämän osa-alueisiin. Onkin tärkeää, että tarjolla olisi mahdollisimman paljon tukea ja apua. Havainnot ihotaudin psyykkisistä vaikutuksista alleviivaavat sitä, että kenenkään ihotautia tai sen aiheuttamia tunteita ei missään tilanteessa saa vähätellä.

Ihonhoitoon liittyviä kysymyksiä voit aina lähettää meille sähköpostitse tai puhelimitse. Autamme parhaamme mukaan <3


Aurinkoisin terveisin,

Tuuli / kauneushoitola Isla

maanantai 1.2.2021

Perioraalidermatiitti, POD

Suunympärysihottumanakin tunnettu perioraalidermatiitti koskettaa monia. Ruusufinnin kanssa samaan tautiperheeseen kuuluva ihotauti oireilee suun, leuan, nenänpielten ja silmien ulkonurkkien alueella punoituksena ja pieninä näppylöinä. Osalla potilaista oireisiin liittyy myös ihon polttelu ja kutina. Yleisimmin 16–45-vuotiailla naisilla esiintyvä ihotauti voidaan sekoittaa helposti muihin ihotauteihin, kuten ruusufinniin, akneen tai tali-ihottumaan. Kyseessä on monin osin tuntematon ihotauti, eikä sen syntymekanismeista vielä tiedetä paljoakaan. Ensimmäiset merkinnät perioraalidermatiitista on vuodelta 1957, jolloin siihen viitattiin termillä “light-sensitive seborrhoeid”.

Ihotaudin syntymekanismeja on tutkittu jonkin verran, mutta tarkkaa tietoa ei vielä ole. Sen sijaan lukuisat tekijät ovat herättäneet tutkijoiden mielenkiinnon. Yleisin perioraalidermatiittiin liitetty taustatekijä on kortisonivalmisteiden käyttö. Vaikka kostisonivalmisteiden käyttö ei vaikutakaan kaikkien potilaiden oireiden taustalla, on se monessa tapauksessa yhdistetty perioraalidermatiittiin. Tarkkaa syytä tähän ei vielä tiedetä, vaikka epäillään, että siihen liittyisi kortisonivalmisteiden vaikutukset ihon suojabärrieriin sekä karvatuppien mikrobiomiin.

Kortisonivalmisteiden lisäksi perioraalidermatiitin taustatekijäksi epäillään heikentynyttä ihon suojabärrieriä. Myös iholla esiintyvät Candida Albicans-hiivat, Demodex-talipunkit sekä fusiform bakteerit ovat herättäneet tutkijoiden mielenkiinnon. Kyseisten mikrobien osallisuutta ei ole voitu todistaa aukottomasti, mutta niitä kaikkia on havaittu tutkimuksissa oirealueilla.

Kortisonin, ihon suojabärrierin sekä mikrobien lisäksi perioraalidermatiittiin on yhdistetty kosmetiikkatuotteet, ympäristötekijät sekä hormonaaliset tekijät. Hormonaaliset tekijät yhdistettiin perioraalidermatiittiin, kun ihotaudin huomattiin koskettavan enemmän naisia. Lisäksi oireiden huomattiin pahenevan osalla juuri ennen kuukautisia tai hormoniehkäisyvalmisteiden käytön yhteydessä. Ympäristötekijöistä erityisesti UV-säteilyn sekä voimakkaan tuulen vaikutusta on korostettu.

Epäiltyjä on siis monia, mutta yleistettävää ja luotettavaa tietoa vain vähän. Osalla ihotaudin taustalla voi vaikuttaa eri tekijät ja myös oireita pahentavat tekijät ovat yksilöllisiä. On hyvin kiinnostavaa seurata, mitä uutta opimme perioraalidermatiitista tulevaisuudessa tutkimustyön edetessä.

Perioraalidermatiitin hoito

Perioraalidermatiitin hoitoon ei ole olemassa yhtä, kaikille tehoavaa hoitomenetelmää. Hoidossa käytetään sekä sisäisesti, että ulkoisesti käytettäviä hoitomenetelmiä, jotka lääkäri valitsee aina yksilöllisesti. Hoitosuunnitelmaa tehdessä huomioidaan oireiden vaikeusaste, ikä, sukupuoli ja muut yksilölliset tekijät. On hyvä muistaa, että hoitovaste ei ala heti, vaan esimerkiksi ulkoisesti käytettävien valmisteiden teho voi näkyä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua aloituksesta. Tyypillisesti heti hoidon alussa päädytään lopettamaan mahdollisen kortisonivalmisteen käyttö.

Yksi tärkeä teema perioraalidermatiitin hoidossa on iho-oireita laukaisevien tekijöiden välttäminen. Hoidossa pyritään siihen, että oireita laukaisevat tekijät opittaisiin tunnistamaan. Tekijöiden tunnistamisessa voi hyödyntää esimerkiksi ruusufinninkin hoidossa käytettyä oirepäiväkirjaa, johon kirjataan ylös ihon oireilu sekä mahdolliset laukaisevat tekijät.

Perioraalidermatiiitti ja ihonhoito

Kosmetiikkaa epäillään yhdeksi perioraalidermatiitin taustalla vaikuttavaksi tekijäksi. Vaikka se ei välttämättä olekaan oireiden varsinainen syy, voi kosmetiikka pahentaa oireita ja lisätä ihoärsytystä. Erityisesti runsas kosmetiikan käyttö, iholle okkluusion eli kalvon muodostavat tuotteet, korkean aurinkosuojan omaavat tuotteet sekä fluoripitoiset tuotteet on yhdistetty perioraalidermatiittiin.

Oireiden hillitsemiseksi suositellaan vähentämään kosmetiikan käyttö minimiin ja valitsemaan mahdollisemman hellävaraiset ja herkälle iholle soveltuvat tuotteet. Tuotteiden käytön vähentäminen minimiin on erityisen tärkeää silloin, jos niiden epäillään laukaisevan iho-oireet. Vastaavissa tapauksissa suositellaan siirtymään mahdollisimman yksinkertaisiin ja vähän apuaineita, kuten hajusteita ja säilöntäaineita sisältäviin tuotteisiin.

Vältä näitä:

 • runsas kosmetiikan käyttö

 • apuaineet (hajusteet, säilöntäaineet...)

 • okklusion muodostavat tuotteet (esim. parafiinia sisältävät tuotteet)

Vaikka suosituksia kosmetiikan käyttöön onkin annettu, on tärkeää muistaa yksilöllisyys. Kaikilla kosmetiikka ei välttämättä aiheuta lainkaan oireiden pahenemista, kun taas osalla kaikki tuotteet tuntuvat ärsyttävän. Yleisistä ohjeista onkin apua erityisesti silloin, kun sopivien tuotteiden valinta tuntuu vaikealta. Kannattaa myös perehtyä aiempaan blogikirjoitukseemme herkän ihon hoitoon liittyen, sillä samojen vinkkien hyödyntämisestä voi olla apua myös perioraalidermatiitin kohdalla.

Kosmetologi aloittaa perioraalidermatiitti-ihon hoidon aina hyvin varovaisesti, välttäen aktivoivia ja mahdollisesti ihon tilaa pahentavia hoitomenetelmiä ja -tuotteita. Alkuun hoidossa käytetään mahdollisimman mietoja tuotteita ja menetelmiä ja pikkuhiljaa opitaan tuntemaan ihoa ja sen reagointitapaa. Sitä kautta löydämme iholle sopivat tuotteet ja hoitomenetelmät, samalla minimoiden ikävien ärsytysreaktioiden riskiä.

Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mitä uutta perioraalidermatiitista tulemme oppimaan tulevien tutkimusten myötä. Lisätieto on todella tarpeen, sillä perioraalidermatiitti koskettaa monia!

Talvisin terveisin,

Tuuli / kauneushoitola Isla

lauantai 2.1.2021

Ihonhoidon kulmakivet: kuorinta


Viime toukokuussa blogissa käsiteltiin ihonhoidon kulmakiviä, puhdistusta ja kosteutusta. Kirjoituksessa tuotiin esiin näiden kahden vaiheen tärkeys ihon hyvän kunnon ylläpitämiseksi. Puhdistuksen ja kosteutuksen lisäksi ihonhoitoon liitetään kuitenkin paljon muutakin. Kaikkien eri tuoteryhmien tarkoituksia ja vaikutuksia on mahdotonta käsitellä samassa kirjoituksessa, sillä asiaa on hyvin paljon. Vuoden 2021 ensimmäisenä kuukautena otammekin käsittelyyn erään hyvin suositun tuoteperheen: kuorinnat.


Havaintoja ihon kuorimisesta on löydetty jo Muinaisen Egyptin ajalta. Historiallisessa sivilisaatiossa kylvettiin hapanmaidossa, jotta ihosta tulisi pehmeän ja miellyttävän tuntuinen. Hapanmaitokylpyjen salaisuus piili hapanmaidon sisältämässä ihoa kuorivassa aineessa: maitohapossa. Lisäksi ihon kuorintaan käytettiin muun muassa alabasteri kiveä, suolaa sekä eläinperäisiä öljyjä. Näillä kaikilla tavoiteltiin miellyttävän tunnun lisäksi kosmeettisesti “elegantimpaa” ulkonäköä. Paljon myöhemmin, 1900-luvun alussa havaittiin tiettyjen kuorivien aineiden teho aknearpien hoidossa ja kemiallisten kuorintojen aikakausi alkoi. Kautta historian tavoite on kuitenkin pysynyt samana: kuorinnan avulla pyritään parantamaan ihon ulkonäköä.

Ihon kuoriminen - onko se tarpeellista?


Kauneushoitoloiden ja lääkäriasemien palveluvalikoimista löytyy useita tehokkaita hoitoja, joiden avulla ihoa kuoritaan. Mutta entä ihon kuoriminen kotona, onko se tarpeellista? Kotona tehtävillä kuorinnoilla vaikutetaan ihon ylimpään kerrokseen, epidermikseen. Epidermis on kerrostunutta epiteeliä, ja sen pääasiallinen tehtävä on suojata elimistöämme ulkoisilta haittatekijöiltä. Epidermis uusiutuu tyvisolujen jakautuessa sen alimmassa kerroksessa ja yllä olevien solujen noustessa kohti ihon pintaa. Solujen noustessa ihon pintaan, ne menettävät tumansa ja täyttyvät keratiinilla. Ylimmät solut muodostavat tärkeän suojan ympäristöä vastaan yhdessä soluväliaineen kanssa. Solut hilseilevät pois ihon pinnalta uusien solujen noustessa tilalle.


Kuorimalla ihoa, vaikutamme pääsääntöisesti solujen pois hilseilyyn. Kuorinnan avulla poistamme tätä niin kutsuttua ”kuollutta ihosolukkoa” ihon pinnalta. Poistamalla soluja epidermiksen pinnalta, ihon pinnasta tulee miellyttävän tuntuinen ja näköinen. Samalla vaikutetaan epidermiksen uusiutumisprosessiin, sillä poistamalla pinnan soluja, aktivoidaan solujakautumista alimmassa kerroksessa.


Kuorinnan vaikutuksia:

 • Epäpuhdas iho – poistamalla epidermiksen ylimpiä soluja voidaan ennaltaehkäistä tukkeumien muodostumista

 • Pintakuiva iho – poistamalla epidermiksen ylimpiä soluja lisätään kosteuttavien ainesosien imeytymistä ihoon

 • Ikääntynyt iho – ikääntyneellä iholla solujen poishilseily voi olla hitaampaa ja solukerrosten määrä kasvaa. Kuorinnan avulla aktivoidaan ihon uusiutumista ja poistetaan ylimääräisiä solukerroksia

 • Valovaurioitunut iho – kuorinnalla kiihdytetään ihon uusiutumista, jolloin epätasaisesti kertynyt melaniinipigmentti nousee nopeammin pois ihosta


Kuorimalla ihoa saadaan ihosta siis tasainen, pehmeä ja kirkas. Jos solut eivät ole syystä tai toisesta päässeet hilseilemään normaalisti pois ihon pinnalta, voi iho näyttää samealta ja harmaalta. Arpien, ryppyjen ja juonteiden sekä pigmenttimuutosten hoidossa ammattilaisten tekemillä tehokkaammilla kuorinnoilla saadaan parempia tuloksia, sillä ongelma on usein ihon pintaa syvemmällä, eikä ihon uusiutumisen aktivoinnilla välttämättä ole ongelmaan riittävää vaikutusta.

Eri ihotaudit ja -ongelmat vaikuttavat kuorimisen tarpeeseen. Esimerkiksi aknen hoidossa kemiallisia kuorintoja pidetään potentiaalisena hoitovaihtoehtona. Tässä toki viitataan ammattilaisten tekemiin kemiallisiin kuorintoihin, mutta on todettu, että akneiho voi hyötyä tuotteista, jotka sisältävät kemiallisissa kuorinnoissa käytettäväiä aineita, kuten salisyylihappoa tai glykolihappoa. Ihotautien, kuten ruusufinnin, atooppisen ekseeman, seborrooisen ekseeman ja psoriaasin kohdalla ihon kuorimiseen liittyy tiettyjä erityishuomioita. Kaikki edellä mainitut ihotaudit ovat tyypillisesti herkästi ja arvaamattomasti reagoivia, jonka vuoksi kuorinnan vaikutuksen arvioiminen voi olla haastavaa. Esimerkiksi kemialliset kuorinnat voivat pahentaa näiden ihotautien tilaa ja iho saattaa reagoida ärtymällä ja punoittamalla voimakkaasti. Kuorintoja kannattaakin kokeilla varovaisesti ja aloittaa kokeilu hellävaraisilla tuotteilla.

Ihon kuorintaan voi vaikuttaa myös tiettyjen lääkevalmisteiden käyttö. Esimerkiksi tiettyjen aknelääkkeiden kanssa ihoa ei suositella kuorittavan, sillä iho ohenee voimakkaasti lääkkeen käytön aikana. Lääkäriltä on hyvä kysyä mielipide ihon kuorimiseen, etenkin kun käyttöön otetaan uusi lääke.

Kuorinnan valinta

Erilaisia kuorinta-aineita löytyy markkinoilta paljon. Kotikäyttöön suunnatut kuorinnat ovat tyypillisesti hellävaraisia ja kuten aina, Euroopassa vaatimuksena on, että kosmetiikkatuotteet ovat käyttäjälleen turvallisia. Kuorinnat voidaan ryhmitellä niissä käytettyjen kuorivien ainesosien mukaan mekaanisiin kuorintoihin, entsymaattisiin kuorintoihin ja kemiallisiin kuorintoihin. Lisäksi kuorintoihin voidaan käyttää erilaisia laitteita ja muita erikoismenetelmiä, mutta nämä ovat usein vain ammattilaisten käytössä.

Mekaaninen kuorinta: mekaanisissa kuorinnoissa on yksi tai useampi fysikaalisesti kuoriva ainesosa. Raemaiset ainesosat kuorivat soluja pois ihon pinnalla mekaanisen hankauksen avulla. Tuotteet usein levitetään sormin, jonka jälkeen tuotetta pyöritellään iholla sormenpäitä käyttäen. Mekaaninen kuorinta sopii monelle, mutta herkän ja ohuen ihon hoidossa sitä kannattaa välttää, sillä mekaaninen hankaus voi olla liian voimakas ja aiheuttaa ihon ärtymistä.

Entsymaattinen kuorinta: entsymaattinen kuorinta on usein hyvä valinta herkän ihon hoitoon. Kyseisten kuorintojen kuorivina aineina toimivat entsyymit. Entsyymit hajottavat ihon pintakerroksen solujen välisiä liitoksia, jonka avulla solujen poishilseily helpottuu. Yleisiä kuorinnoissa käytettäviä entsyymejä ovat papaijasta saatava papaiini sekä ananaksesta saatava bromelaiini.

Kemiallinen kuorinta: kemiallisissa kuorinnoissa kuorivana ainesosana on yksi tai useampi happo. Kuluttajille suunnatut kemialliset kuorinnat ovat mietoja. Yleisesti käytettyjä happoja ovat AHA-hapot ja BHA-hapot. AHA-hapoista hyvin tunnettuja ovat erityisesti glykoli- ja maitohappo, jotka muun muassa vaikuttavat epidermiksen uusiutumisprosessiin. BHA-hapoista tunnetuin on salisyylihappo, joka muun muassa rauhoittaa tulehduksia ja estää huokosten tukkiutumista.

Kuinka usein ihoa kannattaa kuoria?

Yeisesti kysytty kysymys on, kuinka usein ihoa kannattaisi kuoria. Yhtä ainutta selkeää vastausta ei ole ja tieto vaihtelee lähteittäin muutamasta päivästä viikkoihin. Ehkä onkin hyvä pitää mielessä se, miten kuorinta vaikuttaa ihoon: se poistaa ihon pinnalta solukkoa. Epidermiksen solun matka alimmasta kerroksesta ylimpään vie noin 28 päivää, jonka jälkeen se hilseilee luonnollisesti pois ihon pinnalta. Kuorimalla ihon pintaa poistamme pintakerroksen soluja ihon luonnollista prosessia aiemmin. Tämä herättää ajatuksen siitä, että ihon liian tiheä kuoriminen ei välttämättä ole hyväksi, sillä epidermiksen pintakerroksen soluilla on tärkeä tehtävä elimistömme hyvinvoinnin kannalta. Tyypillisin kauneudenhoitoalalla nähtävä suositus on, että ihoa kannattaisi kuoria noin 1–2 viikon välein.

Kuorimalla ihon pintaa saamme siis vaikutettua ihon tuntuun ja ulkonäköön. Kuorinnan valintaan vaikuttaa moni asia, kuten ihon kunto, ihotyyppi ja käyttäjän mieltymykset. Markkinoilta löytyy lukuisia erilaisia valmisteista, josta jokainen varmasti löytää itselleen mieluisen vaihtoehdon. Kannattaa aina kysyä ammattilaiselta apua, mikäli sopivan tuotteen valinta mietityttää. Erityisesti erilaisten iho-ongelmien kohdalla on hyvä kysyä tuotesarjan edustajan mielipidettä. Kuten yllä mainittiin, voi esimerkiksi herkästi reagoiva iho ärtyä liian voimakkaasta kuorinnasta. Muista aina kuorinnan jälkeen huolehtia riittävästä ihon kosteuttamisesta ja aurinkosuojauksesta.

Haastavampien iho-ongelmien hoidoista eri kuorintamenetelmillä kannattaa kysyä lääkäriltä tai kosmetologilta. Voimakkaammilla kuorinnoilla voidaan hoitaa muun muassa arpia, pigmenttihäiriöitä sekä ikääntymismuutoksia.

Ihanaa alkanutta vuotta 2021!

-Tuuli / kauneushoitola Isla

keskiviikko 28.10.2020

Ihonhoito talvella

Syksy on saapunut ja ilmat viilenneet. Lämpötilan ja ilmankosteuden muutosten sekä monen muun tekijän, kuten tuulen vaikutukset näkyvät myös ihossamme. Marraskuun teemana onkin syksyn ja talven aiheuttamat muutokset ihossa sekä ihonhoitorutiinien päivittäminen vuodenaikaan sopivaksi.

Kylmän ilman vaikutuksia ihoon on tutkittu jonkin verran ja niistä saadut tulokset ovat hyvin kiinnostavaa luettavaa. Tutkimuksissa on muun muassa vertailtu sitä, millaisia erilaisia haasteita iho kohtaa viileässä ilmastossa verrattuna lämpimämpiin olosuhteisiin. Talven haastavat ilmasto-olosuhteet aiheuttavat tyypillisesti ihon voimakasta kuivumista ja kutinaa sekä ekseeman pahenemista ekseemapotilailla.

Talven aiheuttamat muutokset ihossa

Mitä ihossa sitten konkreettisesti tapahtuu? Muutoksia on runsaasti. Esimerkiksi tulehdusten välittäjäaineiden, stressihormonin sekä tiettyjen immuunisolujen määrä ihossa lisääntyy, jonka vuoksi iho on talvella reaktiivisempi ulkoisia ärsykkeitä ja allergeeneja vastaan. Iho voi siis olla normaalia herkempi ja reagoida tekijöihin, jotka eivät normaalitilassa aiheuttaisi reaktiota.

Lisäksi vuodenaika vaikuttaa ihon kosteustasapainon ylläpitoon osallistuvien tekijöiden toimintaan. Talvella ihon pintakerroksessa esiintyy normaalia vähemmän ihon suojaan osallistuvia rasva-aineita sekä niin kutsuttua NMF:ää (natural moisture factor). NMF on ihon kosteustasapainoon vaikuttava eri aineiden seos, joka suojaa ihoa ja estää ihon kuivumista. Rasva-aineiden ja NMF:n alhainen pitoisuus heikentää ihon suojaa, joka lisää iholta pois haihtuvan veden määrää. Heikentynyt suoja vaikuttaa myös omalta osaltaan ihon herkempään reagointitaipumukseen.

Ihon rakenteellisten muutosten lisäksi ulkoiset tekijät tuovat oman haasteensa. Ulkoisiin tekijöihin kuuluu luonnollisesti kylmä ilma, mutta myös alhainen ilmankosteus ja tuuli. Ihmiset ovat herkkiä pienillekin lämpötilamuutoksille ja iholla muutokset voivat voimistaa kutinan tunnetta ja vaikuttaa iholta pois haihtuvan veden määrään. Sisätilojen voimakas lämmittäminen puolestaan laskee ilmankosteutta, joka heikentää ihon suojabärrieriä ja voi aiheuttaa tulehdusten syntyyn vaikuttavien tekijöiden aktivoitumista, kutinaa ja kuivuutta. Lisäksi kuiva ilma vaikuttaa solujen välisiin liitoksiin. Kuivassa ilmassa liitokset eivät hajoa yhtä helposti ja solujen luonnollinen hilseily vähenee. Näin ollen iholle voi kertyä paksu solukerros, joka tuntuu karhealta ja kuivalta. Iholle optimaalisin ilmankosteus on tutkimusten mukaan 25–60 % paikkeilla, joista 45 % pidetään parhaimpana. Sekä sisätilojen lämmitys, että ulkona odottava kylmyys siis vaikuttavat ihoon negatiivisesti. Talvella lisää haastetta tuo tuuli, joka vähentää ihon kosteuspitoisuutta ja lisää haihtuvan veden määrää.

Ihon hoitamiseen ja suojaamiseen onkin kiinnitettävä erityisen paljon huomiota, jotta iho pysyisi ehjänä, eikä rikkoutuisi voimakkaan kuivumisen vuoksi. Ilmankosteuden lisääminen ja oikeat ihonhoitotuotteet voivat olla avuksi kuivuuden hillitsemisessä. Ilmankosteuteen voi vaikuttaa laskemalla lämmitystä muutamalla asteella. Lisäksi päivittäinen ulkoilu vähentää alhaiselle ilmankosteudelle altistumisen määrää. Ulkoillessa iho kannattaa suojata mahdollisuuksien mukaan vaatteilla. Suojaaminen on tärkeää, sillä kylmä ilma voi aiheuttaa paljon vakavampiakin ongelmia, kuin voimakkaan kuivumisen. Esimerkkeinä toimivat muun muassa jopa kudosvaurioihin johtavat paleltumat sekä muut kylmästä johtuvat muutokset, kuten marmori-iho. Vaatetus on tärkeässä roolissa näiden muutosten ennaltaehkäisyssä!

Ihonhoito talvella

Ihonhoitorutiineja voi olla syytä päivittää talviaikaan, jos koet ihosi kuivuvan ja ärtyvän helpommin. Heikentyneen suojabärrierin vuoksi ihonhoidossa kannattaa keskittyä hellävaraiseen hoitoon. Suosi mietoja puhdistustuotteita ja vältä ihon liiallista kuorimista. Ihon ollessa muutenkin koetuksella, ei sitä ole tarvetta rasittaa lisää ulkoisesti käyttämällä turhan voimakkaita hoitotuotteita.

Hoitovoide voi olla tarpeen vaihtaa koostumukseltaan hieman paksumpaan, sillä iho kaipaa enemmän rasva-aineita ja kosteuttavia aineita. Hoitovoide kannattaa levittää pakkaspäivinä niin, että se ehtii imeytyä kunnolla ennen ulos menoa, sillä kostea voide saattaa jäätyä pakkasessa. Osalla onkin lapsuusmuistoja ajalta, jolloin pakkaseen tavattiin laittaa ihon suojaksi paksu kerros vaseliinimaista voidetta. Voiteen jäätyminen on aiheuttanut monelle iholle pysyvää punoitusta, eli teho on ollut toivotusta päinvastainen. Ihon kotihoitoon voi myös lisätä hoitavat ja kosteuttavat naamiot. Osa kosteuttavista naamiosta voidaan jättää vaikuttamaan yön ajaksi, jos iho tuntuu erityisen kuivalta. Muista kuitenkin tarkistaa asia, ennen kuin jätät tuotteen vaikuttamaan koko yöksi.

Myös kosmetologin vartalo- ja kasvohoitopalveluista voit saada apua ihon kuivuuteen ja ärtyneisyyteen. Jo pelkästään hieronta hoitavalla öljyllä pehmittää ihon pintaa ja jättää ihon ihanan sileäksi ja hoidetuksi. Jos iho on hyvin ärtynyt, jätetään voimakkaat tuotteet ja hoitomenetelmät väliin ja keskitytään ihon vahvistamiseen ja kosteuttamiseen.

Jos kaipaat vinkkejä ihonhoitoon talvella, älä epäröi olla yhteydessä!

-Tuuli / kauneushoitola Isla


Keskiviikko 7.10

Kokemuksia atooppisen ekseeman kanssa elämisestä

Tällä kertaa on minun, Tuulin, vuoro jakaa oma kokemukseni ihotaudin kanssa elämisestä. Minun ihotautini on monelle tuttu atooppinen ekseema . Olen lapsesta asti ollut moniallergikko ja myös iho-oireet ovat olleet matkassa mukana pienestä pitäen. Pääsääntöisesti lapsuudessani ihoni oireili olemalla hyvin kuiva ja ajoittain siinä esiintyi myös ekseemaa. Ensimmäiset selkeät muistoni atooppisesta ekseemasta alkavat teini-iästäni. Ekseema alkoi oireilla vyötärön ja lantion kohdalla, kutisevina ja hilseilevinä läiskinä. Herkässä iässä häpesin iho-oireita kovasti, enkä puhunut niistä edes perheelleni. Hiippailin lääkekaapillemme kaikessa hiljaisuudessa hakemaan hyttysenpuremia varten ostettua hydrokortisonia. Hydrokortisoni ei oireisiin auttanut, enkä pystynyt vastustamaan kiusausta, vaan päädyin raapimaan ekseema-alueita paljon. Ajan kanssa oireet alkoivat onnekseni helpottaa, mutta lantiolleni ja vyötärölle jäi mustelmaa muistuttavat arvet. Tätä seurasi taas rauhallisempi aika, joskin arvet edelleen vaivasivat minua usean vuoden ajan.

Kosmetologiopintojen aikana atooppinen ekseema puhkesi taas, tällä kertaa kasvojen alueelle. Alkoi hyvin hämmentävä ajanjakso, jolloin en tiennyt mitä ihoni tekee ja milloin. Muistan esimerkiksi kerran, kun aamulla herätessäni silmien ympärillä oleva ekseema oli turvonnut niin pahasti, etten saanut silmiä kunnolla auki. Tällöin uskaltauduin ensimmäistä kertaa hakemaan ammattiapua. Ihana ihotautilääkäri ohjeisti minua ekseeman hoidossa ja sain reseptin sekä perusvoiteeseen, että kortisonivoiteeseen. Oikeanlainen hoito auttoi ja kasvojen alueen oireilu helpotti. Valitettavasti atooppisella ekseemalla on kuitenkin arvaamaton luonne ja paremman ajanjakson jälkeen ekseema puhkesi taas: tällä kertaa käsiini. Oireet alkoivat lievinä työelämään siirtymisen jälkeen, mutta alkoivat tasaisesti pahentua. Kun olin työskennellyt kosmetologina vajaan parin vuoden ajan, oli käsiekseemani jo paha. Aiemmin saaneeni voiteet eivät enää auttaneet ja ekseema vaivasi minua paljon. Lopulta hakeuduin jälleen ihotautilääkärille. Sain ihotautilääkäriltä tuomion, että minun pitäisi vaihtaa alaa. Tieto oli minulle suuri järkytys. Muistan tuijottaneeni lausuntoa ja ohjeita Kelan tukemaan uudelleenkoulutukseen itku kurkussa.

Asian prosessoiminen vei paljon aikaa ja ilokseni lääkärin määräämä vahvempi kortisonivoide alkoi auttaa. Olin aiemmin huomannut, että ekseema oli pahin alueilla, joihin annostelin hoidoissa käyttämiäni tuotteita. Kun perehdyin tarkemmin tuotteiden ainesosiin, ymmärsin, etteivät ne ainakaan helpota ekseemaani. Vaihdoin työpaikkaa ja uudessa roolissani en tehnyt pelkästään hoitoja. Vähentynyt veden käyttö ja vahva kortisonivoide lopulta paransivat käsiekseemani täysin. Olen siitä hetkestä asti myös välttänyt tuotteita, jotka sisältävät tiettyjä, itselleni sopimattomia ainesosia. Käsiekseema ei ole palannut ja toivon todella, että se pysyykin poissa.

Kun kädet oli saatu kuntoon, ekseema palasi kasvoilleni, suun ympärille. En tälläkään kertaa hakenut heti apua, vaan yritin hoitaa ihoa erilaisilla tuotteilla ja vaihtoehtoisilla menetelmillä. Usean kuukauden tuskastelun jälkeen kuitenkin päätin hakea apua. Ihotautilääkäri määräsi minulle uudet paikallishoitovalmisteet, joiden avulla sain ekseeman taas kuriin.

Nyt ekseemani on ollut rauhallisessa tilassa jo vuoden päivät. Jännityksellä odotan, milloin ja minne se seuraavaksi puhkeaa. Oma ihotautimatkani on vaikuttanut ajoittain mielialaani voimakkaasti. Olen myös kokenut ulkopuoliset ohjeet eri ihonhoitotuotteista ja -menetelmistä hyvin raskaina. Välillä tuntuu, että muiden on hyvin vaikea ymmärtää, että sitä kyllä yrittää kokeilla kaikkea. Valitettavasti se ei aina kuitenkaan riitä. Tämä on muovannut myös omaa lähestymistapaani. Olen pyrkinyt perehtymään paljon eri ihotautien hoitoon niin lääkinnällisestä, kuin vaihtoehtoisestakin näkökulmasta. Uskon, että jokainen iho on erilainen, eikä sama hoitomenetelmä välttämättä toimi kaikilla. Sen vuoksi en itse halua tyrkyttää kenellekään koskaan mitään ”faktana” tai luvata jonkin tuotteen tai menetelmän auttavan 100 % varmuudella. Sen sijaan toivon, että jokaisella ihotauteja sairastavalla olisi ympärillä tukea ja ihmisiä, jotka jaksavat kuunnella, kun ihotauti aiheuttaa turhautumista.

Joskus parasta apua on vaan se, että saa tuoda esiin sen kaiken harmin, häpeän ja pahan mielen, mikä ihotauteihin liittyy. Lisääntynyt tieto ihotaudeista ja niiden yleisyydestä ja taustasta on helpottanut omaa arkeani. Ymmärrän entistä paremmin sen, kuinka ihotaudit voivat puhjeta kenelle tahansa, milloin tahansa. Ihotautien parissa työskentely on minulle sydämen asia ja toivon, että se välittyy asiakkaillemme.

Terveisin,

Tuuli

Keskiviikko 30.9.2020

Atooppinen ekseema

Syksy ja viilenevä ilma vaikuttaa moneen ihotautiin pahentavasti. Yksi talviaikaan tunnetusti paheneva ihotauti on atooppinen ekseema. Monelle tuttu atooppinen ekseema on pitkäkestoinen tai toistuva, voimakkaasti kutiseva ihotauti. Ihotaudin oireet pahenevat usein yllättäen ja pahenemisvaiheiden ennustaminen on haastavaa. Suomessa atooppinen ekseema on yksi yleisimmistä ihotaudeista ja sitä esiintyy väestössä 10–20 prosentilla jossain elämän vaiheessa.

Noin puolilla atooppinen ekseema puhkeaa varhaislapsuudessa ja noin neljäsosalla ekseema jatkuu aikuisikään tai läpi elämän. Atooppisessa ekseemassa esiintyy ihottuma-alueita, jotka ovat tyypillisesti punoittavia ja voimakkaasti kutisevia. Lisäksi alueella voi esiintyä tulehdusta, ihorikkoja, raapimisjälkiä sekä jäkälöitymistä. Atooppista ekseemaa sairastavilla esiintyy ekseeman lisäksi usein myös ihon kuivuutta. Kuivaa ihoa, jolla ei esiinny ekseemaa kutsutaan atooppiseksi ihoksi. Atooppisen ihon tunnusmerkkejä ovat ihon kalpeus, paksuhko tuntu sekä lievä hilseily.

Atooppisen ekseeman taustalla vaikuttaa monta tekijää, joiden yhteisvaikutus laukaisee ihotaudin oireet. Yhteisvaikutus aktivoi tulehdussoluja ja iholla alkaa esiintyä kutinaa, kuivuutta ja tulehtuneisuutta. Nykytiedon valossa yhden merkittävimmän taustatekijän uskotaan olevan ihon läpäisyesteen heikentynyt toiminta. Ihon läpäisyesteen tehtävänä on estää veden haihtumista ihosta ja ympäristön haittatekijöiden tunkeutumista elimistöön. Kun ihon läpäisyesteen toiminta heikkenee, lisääntyy ihosta haihtuvan veden määrä. Tämä johtaa ihon voimakkaaseen kuivumiseen. Lisäksi tulehduksia aiheuttavien virusten ja bakteerien pääsy ihoon helpottuu.

Läpäisyesteen heikentyneeseen toimintaan vaikuttaa tiettyjen läpäisyesteen rakennusaineiden vähäinen määrä. Tutkimuksissa on havaittu, että atooppisessa ekseemassa rasva-aineenvaihdunnan häiriintyminen on johtanut muun muassa alhaiseen keramidimäärään. Keramidit ovat tärkeä osa hyvin toimivaa ihon läpäisyestettä, joten alhainen määrä vaikuttaa voimakkaasti läpäisyesteen toimintaan. Tutkimuksissa on havaittu myös muiden läpäisyesteen rakennusaineiden määrän laskeneen. Keramidien vähäistä määrää kuvaa hyvin esimerkki ihon palautumisesta saippuapesun jälkeen: Normaalin ihon keramidimäärä palautuu saippuapesun jälkeen noin 1,5 tunnissa. Atooppisella iholla palautuminen kestää jopa 1–2 vuorokautta.

Ihon läpäisyesteen toiminnan lisäksi atooppisen ekseeman puhkeamiseen vaikuttavat ympäristötekijät, ihon mikrobit, immunologiset reaktiot sekä perimä. Vaikuttava tekijä on myös voimakkaan kutinan aiheuttama kutina-raapimiskierre. Ekseema-alueen raapiminen johtaa ihon rikkoutumiseen, joka käynnistää kierteen. Raapiminen lisää tulehdussolujen määrää ekseema-alueella ja kutina lisääntyy. Kutinan vaikutus atooppiseen ekseemaan on tärkeä. Kutina voi pahimmillaan johtaa jopa uni- ja keskittymisvaikeuksiin. Usein raapimisen tarve on niin voimakas, että raapiminen tapahtuu tiedostamatta.

Atooppiseen ekseemaan liittyy tyypillisesti ihon herkkyys ja kutinan voimistuminen ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Esimerkiksi psyykkiset tekijät, kuiva sisäilma, karheat vaatteet ja vääränlaiset kosmetiikkatuotteet voivat pahentaa oireita.

Atooppisen ekseeman hoidossa tavoitellaan oireiden lievittämistä. Olennainen osa hoitoa on kotihoito, jolla pyritään vahvistamaan ihon läpäisyestettä. Läpäisyesteen vahvistamiseen käytetään perusvoiteita, joiden käyttö on tärkeää, vaikka ekseemaa ei olisikaan aktiivisessa tilassa. Perusvoiteiden teho on havaittu lukuisissa tutkimuksissa. Tärkeää perusvoiteiden käytössä on riittävä määrä: perusvoidetta tulee levittää päivittäin ja aina pesun jälkeen runsaasti. Atooppista ekseemaa sairastavilla on mahdollisuus saada perusvoiteisiin Kela-korvaus. Kotihoitoon voidaan yhdistää myös tulehdusta vähentävä paikallishoitotuote. On myös tärkeää huolehtia ihon puhtaana pitämisestä: iho tulee pestä vedellä ja tarvittaessa hajusteettomalla, happamalla tai neutraalilla pesunesteellä päivittäin. Näin iholta saadaan poistettua lika sekä ihoa ärsyttävät bakteerit.

Pesuun voidaan käyttää myös perusvoidetta. Perusvoiteen, pesun ja paikallishoitotuotteen lisäksi hoitoon voidaan ottaa tarpeen tullen mukaan sisäinen lääkehoito tai valohoito. Eri lääkevalmisteilla on erilaisia vaikutuksia myös ihoon, joten muistathan aina mainita näistä kosmetologillesi. Kuten muidenkin ihotautien kohdalla, myös atooppiseen ekseemaan etsitään vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Kiinnostava ajankohtainen tutkimuskohde ovat probiootit. Yleistettäviä tuloksia ei probioottien käytöstä olla vielä saatu, vaan tarvitaan lisää tietoa eri probioottikantojen yhdistelmistä, annostelusta sekä pitkäaikaistuloksista.

Kauneushoitolaan meneminen voi tuntua pelottavalta, etenkin kun kyseessä on helposti reagoiva ihotauti. Tärkeää onkin hoitosuhteen alussa aloittaa hoitaminen varovasti. Hoidon alussa käydään perusteellisesti läpi ihoa ja aiempia hoitokokemuksia: reagoiko iho herkästi kosmetiikkatuotteisiin, onko asiakkaalla allergiataipumusta ym. Kun tiedetään ihon reagointitaipumus, osataan valita sopivat tuotteet, joilla hoitoa lähdetään toteuttamaan.

Hoidossa otetaan käyttöön hajusteettomat ja sisällöltään mahdollisimman yksinkertaiset ja turvalliset tuotteet. Hoidossa käytetään vain valikoituja tuotteita, jotka kirjataan ylös aina hoidon jälkeen. Jos hoidon jälkeen iho reagoisi, on näin ollen ärsytysreaktion aiheuttanut tuote/raaka-aine helpompi paikallistaa. Heikentyneen läpäisyesteen vuoksi iho on herkempi ulkoisille tekijöille, joten turhan voimakkaita hoitomenetelmiä vältetään. Ihoa seurataan tarkasti ja asiakkaan tuntemuksia kysellään läpi hoidon. Kun iho opitaan tuntemaan, voidaan uusia tuotteita ja hoitomenetelmiä lisätä hoitoihin.

Ihon kotihoidossa on hyvä muistaa atooppisen ekseeman kotihoito-ohjeet: hellävarainen pesu, kosteutus ja paikallishoito. Kosmetiikkatuotteita valitessa on hyvä aloittaa maltillisesti. Jos iho on herkkä reagoimaan, ota tuotteita käyttöön 1–2 tuotetta kerrallaan. Näin tunnistat helpommin, jos tuote ei sovi ihollesi. Puhdistustuotteissa suosi hellävaraisia valmisteita. Tutkimuksissa on havaittu, että saippuattomat tuotteet ovat usein paremmin siedettyjä. Pelkkää vesipesua ei kuitenkaan yleensä suositella, sillä hyvillä, hellävaraisilla puhdistustuotteilla on ihon kuntoa parantavia vaikutuksia. Sopiva puhdistustuote auttaa parantamaan ihon läpäisyesteen toimintaa.

Atooppisen ihon kosteutus on paljon tutkittu aihe. Tutkimuksissa pohditaan erilaisten raaka- aineiden ja niiden yhdistelmien vaikutuksia. Erimerkiksi keramidin lisääminen kosteusvoiteisiin on herättänyt kiinnostusta. Ainakaan vielä ei kuitenkaan ole olemassa johtopäätöstä siitä, että jokin tietty yhdistelmä olisi kaikille sopivin ja toimivin. Tässäkin asiassa on hyvä muistaa yksilöllisyys: jokaisen iho on erilainen. Erilaisuus on pidettävä mielessä sekä kauneushoitolassa, että kosmetiikkatuotteita ostaessa. Atooppinen ekseema voi olla myös hyvin arvaamaton, eikä sama kosmetiikkatuote välttämättä sovi iholle pitkässä käytössä. Kosmetiikkamaailma voikin tuntua turhauttavalta, jos kaikki tuotteet tuntuvat ärsyttävän.

Muista nämä kosmetiikkaostoksilla:

 • valitse mahdollisimman hellävarainen puhdistustuote

 • muista kosteusvoide ja aurinkosuoja

 • testaa uusia tuotteita varovaisesti 1–2 tuotetta kerrallaan

 • jos ihosi reagoi herkästi, suosi mahdollisimman minimalistisia tuotteita: ei hajusteita, voimakkaita aktivoivia ainesosia, säilöntäaineita….

Jos kaipaat apua atooppisen ihon hoitoon, olethan rohkeasti yhteydessä! Voimme yhdessä pohtia aiempia hoitotottumuksiasi ja suunnitella niiden pohjalta juuri sinulle yksilöidyn ihonhoito-ohjelman. Voit myös turvallisin mielin tulla hoitolaamme esimerkiksi kasvohoitoon: olemme sitoutuneet noudattamaan atooppisen ihon ja ekseeman hoito-ohjeita. Hoidamme ihoasi huolella ja turvallisesti.

Terkuin,

Tuuli / Kauneushoitola Isla

Tiistai 22.9.2020

Psoriaasi ja meikki

Psoriaasi ja meikki voivat kuulostaa hankalalta yhdistelmältä, mutta oikeilla tuotteilla ja tekniikoilla psoriaasi-ihoa voi huoletta meikata.

Tärkeintä meikkaamisessa on ihon oikeanlainen pohjustaminen: kaikki alkaa kosteutuksesta. Jos kasvoilla on ihottumakohtia, voi näihin laittaa paksumman kerroksen kosteusvoidetta ennen meikkaamista ja pyyhkiä sitten imeytymätön tuote pois. Jos iho hilseilee, voi hilseilyä kuoria iholta pois pehmeällä, kostealla pyyhkeellä kosteusvoiteen vaikutuksen jälkeen, mutta ihoa ei saa raapia, jottei iho rikkoontuisi. Rikkinäistä ihoa ei ole suositeltavaa meikata. Jos kokee tarpeelliseksi, voi ennen meikkivoidetta laittaa iholle meikinpohjustusvoiteen, eli primerin, jotka pidentää meikin kestävyyttä ja parantaa ihon tekstuuria. Primereita löytyy jokaiseen ihoon ja makuun sopivia. Kuivemmalle iholle sopivat esimerkiksi kosteuttavat ja kuultoa antavat tuotteet.

Meikkivoiteissa on paljon eroja niin koostumukseltaan, kuin peittävyydeltäänkin. Kuiva, ohut iho ei useinkaan tarvitse paksua peittoa, vaan kannattaa suosia ohuita, kerrostettavia koostumuksia. Jos meikkivoide tuntuu liian paksulta tai kuivalta iholta, voi siihen lisätä tipan tai kaksi kosteusvoidetta tai kosteuttavaa seerumia. Valikoimista löytyy nykyään myös ihoa hoitavia meikkipohjia, jotka kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa. Mattapinnan jättävät tuotteet kannattaa jättää kauppaan, sillä ne voivat tuntua ikävän kiristävältä iholla ja usein korostavat kuivia kohtia.

Hyvä keino saada kaunis lopputulos, on levittää meikkivoide kostealla meikkisienellä töpötellen. Tähän käy hyvin ns. Beautyblenderit, kuin myös tavan meikkisieni. Sormilla levittäessä meikkivoidetta voi tulla liian paksu kerros. Jos haluat käyttää sivellintä, suosittelen kokeilemaan pehmeää, mutta tiheää meikkisivellintä. Käytä siveltimen kanssa kevyttä, pyörivää liikettä.

Jos iho punoittaa paljon, jota meikkivoide ei riitä peittämään halutulla tavalla, voi punoitusta taittaa vihreällä peitevoiteella. Mutta ole varovainen tämän kanssa, jottei iho viherrä meikkipohjan alta! Less is more, joten aloita aivan pienellä määrällä. Ihoa ei siis kannata varsinaisesti peittää vihreällä värillä, vaan hieman töpötellä sitä sinne tänne punaisiin kohtiin ja tämän päälle meikkivoide.

Jos kasvoissa on kohtia, joihin toivoo voimakkaampaa peittoa, on peitevoide, eli concealer, hyvä ratkaisu. Peitevoide kannattaa laittaa vasta meikkivoiteen päälle. Näissäkin ohuemmat, kerrostettavat koostumukset ovat parhaita ja väriä kannattaa laittaa vain hieman ja häivyttää ulospäin peitettävästä alueesta. Silmänympärysiholle löytyy omat korjaavat värinsä. Kun sinertävyyttä tai violetin sävyjä halutaan taittaa, kokeile persikkaan taittavaa peitevoidetta. Valokynällä saat katseeseen ihanaa kirkkautta, ja sitä voi sipaista myös kulmaluulle ja poskipäiden korkeimpaan kohtaan.

Ihon kuivimpiin kohtiin ei puuteri ole tarpeellista. Jos kuitenkin haluat puuteroida, ota puuteria hieman pulleaan, isoon siveltimeen, kopauta ylimääräinen pois ja käy kasvot kevyesti läpi. Puuterin voi korvata myös meikikiinnityssuihkeella. Valikoimaa löytyy näistäkin useita ja oma maku on se ratkaiseva tekijä, mutta näissäkin kannattaa suosia kosteuttavia vaihtoehtoja. Suihketta voi lisätä myös päivän mittaan, jos kaipaa kosteutusta ja virkistystä.

Oikeiden tuotteiden löytäminen voi olla turhauttavaa ja haastavaa, mutta kun sopivat tuotteet löytyvät, kannattaa niistä pitää kiinni! Meikkaamisesta ei tarvitse tehdä monimutkaista ja vaikeaa, vaan jo pelkästään hyvällä, omaan ihon sävyyn ja tarpeisiin sopivalla meikkivoiteella voi saada ihmeitä aikaan.

Lämpimin terveisin,

Sanna / kauneushoitola Isla

Tiistai 1.9.2020

Psoriaasi

Psoriaasi (psoriasis) on monimuotoisena, pitkäkestoisena tai toistuvana tunnettu hilseilevä, immunologinen sairaus. Suomessa psoriaasia esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Sairauden oireet eivät aina liity pelkästään ihoon, vaan oireita saattaa esiintyä myös nivelissä ja kynsissä. Tässä blogitekstissä keskitymme iho- ja kynsioireisiin. Lisätietoa psoriaasista ja siihen liittyvistä niveloireista löydät kattavasti esimerkiksi Psoriasisliiton sivuilta (www.psori.fi).

Oireet ja alatyypit

Psoriaasin iho-oireita kuvataan tarkkarajaisina, punoittavina, paksuuntuneina ja hilseilevinä läiskinä. Iho-oireet voivat kuitenkin vaihdella psoriaasin alatyypin mukaan. Alatyypeistä yleisin on läiskäpsoriaasi, psoriasis vulgaris. Läiskäpsoriaasin iho-oireet esiintyvät tyypillisesti kyynärpäiden, polvien, ristiselän sekä päänahan alueella. Oireet ovat aiemman kuvauksen mukaisesti tarkkarajaisia, paksuuntuneita ja hilseileviä läiskiä, joihin liittyy monella sairastuneella myös voimakas kutina. Hilseläiskien koko vaihtelee puolesta senttimetristä kämmenen kokoisiin tai suurempiin. Tyypillistä on, että oireilu pahenee talviaikaan ja helpottaa kesällä.

Muita psoriaasin alaluokkia ovat pisarapsoriaasi, taivepsoriaasi sekä märkärakkulainen psoriaasi. Pisarapsoriaasin laukaisee tyypillisesti nielurisatulehdus tai muu tulehdus ja sen iho-oireet ovat pieniä, hentohilseisiä hilseläiskiä. Taivepsoriaasi puolestaan esiintyy tyypillisesti taivealueilla, kuten nivustaipeissa ja kainalossa. Siinä läiskät ovat tarkkarajaisia, mutta ohuita ja hilseettömiä. Märkärakkulainen psoriaasi sijoittuu usein kämmenten ja jalkapohjien alueelle ja oireina ovat sameat rakkulat. Monella psoriaasia sairastavalla esiintyy iho-oireiden lisäksi myös kynsioireita. Kynnet saattavat esimerkiksi paksuuntua ja niissä voi esiintyä pieniä kuoppia ja epätasaisuutta.

Iho- ja kynsioireet voivat vaikuttaa mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin voimakkaasti. Erityisesti silloin, kun tauti oireilee haastavana, on psyykkisten ongelmien riskin huomattu kasvavan. Myös nuori ikä lisää psyykkisten ongelmien riskiä. Ihotauteihin liittyvässä keskustelussa tuodaan usein esiin oireisiin liittyvä häpeä. Iho- ja kynsioireita joudutaan peittelemään siinä pelossa, että ulkoapäin tulee asiattomia, tökeröjä kommentteja. Onkin äärimmäisen tärkeää muistaa, kuinka merkittävä osa myös psyykkinen puoli on ja pitää tämä aina mielessä ihotauteihin liittyvässä keskustelussa.

Psoriaasin taustaa

Psoriaasin taustaa ja syntymekanismeja on tutkittu, ja tutkitaan, paljon. Taustalla on useita tekijöitä, mutta tänä päivänä merkittävimpinä tekijöinä pidetään perintö- ja ympäristötekijöitä. Tutkimuksissa on huomattu selkeä yhteys sairauden perinnöllisyydessä. Arvio on, että toisen vanhemman psoriaasi lisää riskiä sairastumiseen 20 prosentilla. Molempien vanhempien psoriaasi nostaa luvun 65 prosenttiin. Perintötekijät eivät kuitenkaan aina selitä psoriaasia ja vain noin kolmasosalla sairastuneista esiintyy psoriaasia lähisuvussa.

Psoriaasin varsinaiset iho-oireet syntyvät, kun ihon immuunisolut aktivoituvat ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Immuunisolujen aktivoituminen synnyttää reaktion, joka vaikuttaa lopulta myös ihon pintakerroksen, epidermiksen, solujen biologiaan. Reaktion voi synnyttää pienikin ulkoinen ärsyke.

Psoriaasialueella havaittavia muutoksia epidermiksessä:

 • kiihtynyt solujakautuminen

 • solujen poikkeava erilaistuminen

 • tulehdussolujen määrän kohoaminen

 • verisuonten muutokset

Jo nämä muutamat luetellut muutokset kuvaavat hyvin ihon muuttunutta rakennetta ja toimintaa. Kiihtynyt solujakautuminen johtaa esimerkiksi ihon paksuuntumiseen. Hilseläiskät voivat olla hyvinkin paksuja, joka vaikuttaa mm. lääkevoiteiden imeytymiseen. Solujen poikkeava erilaistuminen puolestaan vaikuttaa ihon suojabärrierin muodostumiseen ja toimintaan heikentävästi.

Suomessa psoriaasia hoidetaan erilaisilla pinnallisilla ja sisäisillä lääkehoidoilla sekä valo- ja ilmastohoidolla. Hoitomenetelmä valitaan aina yksilöllisesti mm. oireiden vaikeusasteen, vasta-aiheiden ja aiempien hoitomenetelmien mukaan. Tavoite on kuitenkin sama: minimoida oireita ja parantaa sairastuneen elämänlaatua. Psoriaasin hoito kuuluu ensisijaisesti hoitavalle lääkärille, mutta kosmetologille kannattaa muistaa aina mainita mahdollisista lääkityksistä. Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa esimerkiksi ihoärsytystä tai iho-oireita, joita kosmetologin on tärkeää osata huomioida ennen hoidon aloittamista.

Psoriaasin hoito kauneushoitolassa

Kosmetologi voi olla osana psoriaasin hoitoa esimerkiksi ohjeistamalla ihon kotihoitoa, auttamalla tuotevalinnoissa, pehmentämällä ihoa ja peittämällä kynsi- ja iho-oireita. Kauneushoitolassa psoriaasi huomioidaan aina ennen hoidon aloitusta. On tärkeää käydä läpi aiempaa ihonhoitohistoriaa, jotta osataan välttää mahdollisia ärsyttäviä menetelmiä ja tuotteita. Kuten jo aiemmin mainittiin, pienikin ulkoinen ärsyke voi laukaista iho-oireet.

Terveitä ihoalueita hoidetaan usein normaalisti, mutta voimakkaita hoitomenetelmiä, kuten tiettyjä kuorintoja vältetään myös terveilläkin ihoalueilla. Hilseläiskiä voidaan hoitaa hellävaraisesti, jolloin tavoitteena on ihon pehmentäminen. Alueelle voidaan tehdä esimerkiksi hellävaraista kuorintaa ja hieroa öljyllä, jolloin hilseen määrää saadaan vähennettyä. Kynsioireita puolestaan voidaan tasoittaa esimerkiksi ohentamalla kynttä ja peittää geelilakkausten tai geelikynsien avulla. Meikinopastuksella autetaan häivyttämään ihomuutoksia. Erityisen tärkeää psoriaasin hoidossa on se, että kosmetologi ymmärtää sairauden taustoja ja huomioi sairauden yksilöllisen luonteen.

Kosmetiikkavalinnat

Entäpä sitten kosmetiikan valinta? Aiheena psoriaasi-ihon kosmetiikkavalinnat on kiinnostava. Usein eri ihotauteihin liittyen löytyy tieteellisiä julkaisuja myös kosmetiikan käyttöön liittyen, mutta psoriaasin kohdalla tilanne on toinen. Tutkimuksissa on voitu osoittaa, että säännöllinen perusvoiteen käyttö auttaa vähentämään kutinaa ja hilseilyä. Perusvoiteissa hyödyn antaa tutkitun tehon lisäksi myös Kela-korvaus. Lääkevoiteet ja perusvoiteet lääkärikäynteineen kustantavat usein suuria summia, jonka lisäksi määrällisesti perusvoidetta kuluu paljon. Kela-korvauksesta voikin olla suuri hyöty potilaalle. Muuten kosmetiikkavalinnoista on vain vähän luotettavaa tietoa.

Tiettyjä päätelmiä voi tehdä ihossa tapahtuviin rakenteellisiin muutoksiin liittyen: suojabärrierin ollessa heikentynyt, ihosta pääsee haihtumaan enemmän vettä ja ulkoisten tekijöiden pääsy ihoon helpottuu. Voikin ajatella, että iho hyötyy kosteuttavista, ihon rakennetta korjaavista ja hellävaraisista tuotteista. Heikentyneen suojan vuoksi voimakkaasti hajustettujen tuotteiden välttäminen voi olla kannattavaa, etenkin jos oma iho tuntuu reagoivan herkästi. Aiemmissa kirjoituksissa on puhuttu ihon puhdistamisen tärkeydestä ihon mikrobiomin ja pH:n kannalta. Samaa voidaan ajatella myös psoriaasin kohdalla: päivittäinen, hellävarainen puhdistus tukee ihon hyvinvointia. Uusia tuotteita kannattaa kokeilla varovaisesti, muutama tuote kerrallaan, jos kosmetiikka on aiemmin aiheuttanut ihoärsytystä tai psoriaasin pahenemista. Näin mahdollisesti epäsopivat ainesosat on helpompi tunnistaa. Myös kotihoidossa kannattaa suosia hellävaraisempia hoitomenetelmiä ja jättää esimerkiksi voimakkaat happokuorinnat kaupan hyllylle.

Psoriaasi on haastava sairaus, joka voi vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. On tärkeää muistaa sairauden yksilöllisyys ja sen merkitys sairastuneelle. Muistetaan, että jokaisen iho on erilainen ja eri asiat toimivat eri ihmisillä! Jos kaipaat vinkkejä kosmetologin näkökulmasta esimerkiksi iho- ja kynsioireiden peittämiseen, ihonhoitoon tai tuotevalintoihin, älä epäröi olla yhteydessä!

Syysterveisin,

Tuuli / kauneushoitola Isla

lauantai 1.8.2020

Kosmetiikka-allergia

Kosmetiikka on osa lähes jokaisen meidän päivittäistä elämäämme. Käytämme runsaasti erilaisia kosmetiikkatuotteita päivittäin, aina hammastahnasta ihonhoito- ja hiustenhoitotuotteisiin. Kosmetiikan käyttöön on olemassa hyvä syy: haluamme näyttää ja tuoksua hyvältä. Hygieniasta huolehtiessamme peseydymme saippualla ja estämme hienhajua deodorantin tai antiperspirantin avulla sekä pesemme hampaamme hammastahnalla aamuin illoin. Ihon- ja hiusten hyvinvoinnista huolehdimme erilaisten hoitotuotteiden avulla ja ehostamme itseämme meikki- ja hiustenmuotoilutuotteilla. Kosmetiikan käytölle on tosiaan lukuisia, tärkeitä syitä. Erilaisten tuotteiden käytön yleistyminen on kuitenkin tuonut mukanaan myös ikävämmän puolen. Lisääntynyt kosmetiikkakuormitus on liitetty tutkimuksissa kosmetiikan aiheuttamien ei-toivottujen reaktioiden yleistymiseen. Kosmetiikan aiheuttamien reaktioiden yleisyyttä on vaikea arvioida tarkasti. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin arvioitu, että noin 10 % väestöstä olisi joskus saanut jonkin asteisen reaktion kosmetiikkatuotteesta.

Kosmetiikasta saadut reaktiot voivat olla erityyppisiä. Joskus tuote voi aiheuttaa nopeastikin ohimenevän ärsytysreaktion ja joskus kyseessä saattaa olla kosmetiikka-allergia. Nämä kaksi reaktiota on hyvä erottaa toisistaan. Kosmetiikka-allergia on kyseessä silloin, kun ilmenee kosketusallergia jotain tiettyä kosmetiikan raaka-ainetta kohtaan. Tällöin elimistön immunologiset mekanismit reagoivat jotain tiettyä allergeenia vastaan. Kosmetiikka-allergiasta puhuttaessa kyseessä on yleensä viivästynyt allergia, jossa tietyt valkosolut herkistyvät ympäristön kemikaaleille. Oireet alkavat hitaasti, jopa tuntien tai päivien kuluttua altistuksesta. Oireina voi olla esimerkiksi ihoalueen kutina, turvotus, punoitus sekä näppylät. Viivästynyt allerginen reaktio näyttäytyy usein kosketusallergiana, eli allergiaoireet puhkeavat kosketusalueelle. Tyypillinen kosketusallergiaa aiheuttava allergeeni on nikkeli, mutta myös tietyt kosmetiikan raaka-aineet, kuten säilöntäaineet ja hajusteet. Pahimmillaan kosketusallergia voi haitata jopa työkykyä.

Kosmetiikka-allergiaan liittyy aina yksi tai useampi allergeeni, eli herkistäjä. Allergeenit ovat yksilöllisiä, mutta tiettyjen kosmetiikan raaka-aineryhmien on havaittu aiheuttavan yleisemmin kosmetiikka-allergiaa. Nämä raaka-aineryhmät ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit. Tutkimuksissa on havaittu, että korkean elintason maissa jopa 2–3 % on herkistynyt hajusteille. Yksilöllisyys on kuitenkin hyvä aina muistaa ja kosmetiikka-allergiaa epäillessä hakeutua lääkäriin. Lääkäri testaa mahdollisia allergeeneja lapputestin avulla ja oikea allergeeni saadaan tunnistettua.

Ajatus kosmetiikassa tunnistetuista yleisimmin allergiaa aiheuttavista raaka-aineista voi synnyttää pelkoa kyseisiä raaka-aineita kohtaan. On kuitenkin muistettava, että kosmetiikan raaka-aineiden turvallisuutta tutkitaan ja valvotaan tarkasti. Tavoitteena on varmistaa, että kosmetiikka olisi turvallista käyttäjälleen. Reaktioita kuitenkin tulee ja sen vuoksi kehitystä jatketaan. Hajusteiden kohdalla kosmetiikka-asetuksessa on ilmoitettu lista tietyistä hajusteissa esiintyvistä kemikaaleista, joiden käytöstä on ilmoitettava erikseen tietyn pitoisuuden ylittyessä (iholle jätettävissä tuotteissa yli 0,001 % ja pois huuhdottavissa 0,01 %). Listalla esiintyvien 26 kemikaalin on siis havaittu aiheuttavan reaktioita, jonka vuoksi niiden olemassaolo tulee tuoda aina erikseen esiin. Yleensä hajusteen käytöstä riittää ainesosalistassa pelkkä maininta ”Parfum” tai ”Fragrance”, mutta hajusteseoksen sisältäessä kyseisiä kemikaaleja, on ne avattava listaan erikseen. Kyseisiä kemikaaleja esiintyy myös osana tiettyjä eteerisiä öljyjä. Listalle on ehdotettu lisättäväksi useita kymmeniä muitakin kemikaaleja, mutta niiden osalta päätöstä ei olla vielä tehty.

Hajusteiden turvallista käyttöä pyritään varmistamaan lainsäädännön lisäksi myös muiden toimijoiden kautta. Esimerkki tällaisesta toimijasta on IFRA, eli International Fragrance Association. IFRA:n jäsenorganisaatiot ovat sitoutuneet luopumaan tiettyjen hajusteiden käytöstä. IFRA arvioi eri hajusteiden turvallisuutta ja on kieltänyt jäsenyhdistyksiltään noin 150 hajusteen käytön. Muita turvallisuuden arviointiin osallistuvia toimijoita ovat mm. RIFM (Research Institute for Fragrance Materials Inc), Cosmetics Europe sekä EU:n tiedekomitea SCCS.

Kosmetiikan aiheuttamat ärsytysreaktiot

Kosmetiikka-allergian lisäksi kosmetiikka voi aiheuttaa niin kutsuttuja ärsytysreaktioita. Ärsytysreaktiot ovat nopeasti ohimeneviä, eivätkä ne siis tarkoita kosmetiikka-allergiaa. Ärsytysreaktion tunnistaa usein nopeasti tuotteen levityksestä ilmenevästä epämiellyttävästä tunteesta, punoituksesta ja kihelmöinnistä. Aina ärsytysreaktio ei johdu tuotteen sopimattomuudesta, vaan myös väärä käyttötapa voi aiheuttaa reaktion. Ärsytysreaktioiden ennaltaehkäisemisessä on hyvä muistaa noudattaa tuotteen käyttöohjeita ja säilytysohjeita. Jos koet reagoivasi herkästi eri tuotteisiin, kannattaa uutta tuotetta testata kyynärvarren iholle noin viikon ajan ennen käytön aloittamista.

Vaikka kosmetiikan turvallisuutta pyritäänkin jatkuvasti parantamaan, ei se silti poista kosmetiikka-allergioita tai ärsytysreaktioita. Jos tunnistat tietyn raaka-aineen aiheuttavan ärsytystä, pyri välttämään sen käyttöä ja hakeudu tarvittaessa allergiatesteihin. Jos koet, että reagoit hyvin herkästi kaikkeen kosmetiikkaan, voit myös aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Sekä ihon-, että hiustenhoitotuotteissa on nykyään tarjolla laaja valikoima myös herkälle sopivia tuotteita. Ihonhoidossa tämä usein tarkoittaa sitä, että tuotteesta on jätetty pois hajusteet ja muut yleisesti ihoa ärsyttävinä pidetyt ainesosat. Lisäksi markkinoilla on nykyään useita portaaleja sekä sovelluksia, joiden avulla ainesosalistan läpikäynti ja tietyn ainesosan välttäminen helpottuu. Hyvä esimerkki on Allergiaportaali, jonne saa helposti luotua tunnukset sekä profiilin. Näin ollen pitkien ainesosalistojen lukeminen ei ole enää tarpeellista. Jos koet reagoivasi herkästi eri kosmetiikkatuotteille, suosittelemme myös lukemaan blogitekstimme herkästä ihosta.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on kosmetiikka-allergiasta tai kosmetiikan aiheuttamista ärsytysreaktioista? Osallistu keskusteluun Instagramissa @kauneushoitolaisla.

Kesäisin terveisin,

kauneushoitola Islan väki

tiistai 7.7.2020

Kokemuksia aknen kanssa elämisestä

Me kauneushoitola Islassa haluamme osallistua ihotauteihin liittyvään keskusteluun jakamalla myös omia ihotauteihin liittyviä kokemuksiamme. Tällä kertaa ääneen pääsee ihana kosmetologimme Virve.

Virven tarina:

"Minulla on ollut teini-iästä asti sekaiho ja ajoittain epäpuhtauksia, mutta akne puhkesi vasta aikuisena kun menin kosmetologikouluun 24-vuotiaana. Alkuun sain iho-oireet kuriin hyvällä ihonhoidolla, mutta myöhemmin oireet ovat palanneet aika-ajoin ihonhoidosta huolimatta ja olen kokeillut kaikki keinot teepuuöljystä antibioottikuuriin ja erilaisiin lisäravinteisiin. Suurin ongelmani on leuka, joka on tyypillinen hormonaalinen alue;siihen tulee kipeitä tulehtuneita ihonalaisia pustuloita ja papuloita.

Akne on vaikuttanut itsetuntoon ja yleiseen mielialaani paljon, varsinkin kun työskentelen kauneudenhoitoalalla paine "virheettömästä" ihosta on suuri. Mietin ottavatko asiakkaat minut vakavasti kun minulla on itselläni epäpuhtauksia? Tällä alalla työskennellessäni olen myös saanut erilaisia neuvoja kollegoiltani, jotka eivät itse kärsi aknesta, esimerkiksi: kokeile tuota voidetta, kokeile jotain tiettyä dieettiä, ala syömään tiettyä e-pillerimerkkiä, juo enemmän vettä yms. Se tuntuu lähinnä ärsyttävältä, koska tosiaan kaikki ne on jo kokeiltu."

Minkälaisia kokemuksia sinulla on elämästä ihotaudin kanssa? Osallistu keskusteluun Instagramissamme @kauneushoitolaisla ja jaa oma kokemuksesi!

Aurinkoisin terveisin,

kauneushoitola Islan väki

tiistai 1.7.2020

Akne

Akne on tulehduksellinen ihotauti, joka koskettaa monia. Luotettava tieto aknen yleisyydestä vaihtelee, sillä eri tutkimuksissa akne on määritelty eri tavoin. Tiedetään kuitenkin, että kyseessä on hyvin yleinen ihotauti, joka oireilee tyypillisesti kasvojen, rintakehän, selän sekä käsivarsien alueella. Aknesta puhuttaessa on tärkeää muistaa ihotaudin vaikutus henkiseen hyvinvointiin. Lievätkin aknemuodot voivat aiheuttaa voimakasta itsetunnon laskua sekä psyykkisiä ongelmia.

Aknen synty ja alatyypit

Akne voidaan luokitella alaluokkiin oireiden perusteella. Kliiniset alatyypit ovat komedoakne, märkäpääakne sekä vaikeat aknemuodot, kuten onteloakne. Komedoakne on aknen alatyyppi, jossa iholla esiintyy mikrokomedoja, komedoja sekä makrokomedoja. Kun iholla esiintyy komedojen lisäksi myös märkäpäitä ja näppylöitä, on kyseessä märkäpääakne. Vaikeimmissa aknemuodoissa iho-oireet eroavat komedo- ja märkäpääaknesta. Esimerkiksi kyhmyisessä aknessa iholla voi esiintyä yli 0,5 senttimetrin kokoisia kyhmyjä.

Tänä päivänä aknen taustaa on alettu ymmärtää paremmin. Ihotautia on tutkittu paljon ja tulosten valossa aknen taustalla vaikuttavia tekijöitä on tunnistettu. Aknen syntyyn vaikuttaa monen sisäisen ja ulkoisen tekijän yhteisvaikutus. Pääasiallisina tekijöinä pidetään talivuodon lisääntymistä, talirauhastiehyiden liikasarveistumista, tulehdusta sekä bakteeria nimeltään propionibacterium acnes. Talirauhasten merkitys aknessa on havaittu jo 1960-luvulla ja muutoksia on havaittu sekä talin määrässä, että sen koostumuksessa. Talituotannon kiihtymisen ajatellaan johtuvan veren korkeammasta androgeenipitoisuudesta sekä kohde-elinten liiallisesta vastaanottavaisuudesta androgeeneille. Myös testosteronilla uskotaan olevan vaikutusta. Talituotannon lisääntymisellä uskotaan olevan merkittävä rooli aknemuutosten syntymisessä. Talirauhasten liikasarveistuminen puolestaan johtaa siihen, että iholle syntyy mikrokomedoja sekä komedoja.

Aknen syntyyn uskotaan vaikuttavan myös bakteeri nimeltään propionibacterium acnes (myös cutibacterium acnes). Kyseessä on ihon mikrobiomiin normaalistikin kuuluva bakteeri, joka normaalioloissa osallistuu muun muassa ihon homeostaasiin (homeostaasilla tarkoitetaan ihon "itsesäätelyä", eli tiettyjä toimintoja, jotka säätelevät ja ylläpitävät ihon tasapainoa) ja lievästi happaman pH:n ylläpitoon. Propionibacterium acnes ei ole aknen laukaiseva tekijä, eikä sitä esiinny määrällisesti normaalia enempää akneiholla, mutta se vaikuttaa akneiholla tulehdusten syntyyn. Lisääntynyt talivuoto ja sarveistuneet talirauhaset luovat p. acnesille otolliset elinolosuhteet ja kertyessään tukkeutuneeseen huokoseen, se erittää biologisesti aktiivisia molekyylejä, jotka vaikuttavat tulehduksen syntyyn. P. acnesin osallistumista aknen syntyyn tutkitaan edelleen. Syy tähän johtuu siitä, että kaikilla p. acnes ei aiheuta akneoireita. Tutkimuksissa selvitetään, johtuuko tämä esimerkiksi immuunijärjestelmän herkkyydestä tai siitä, että p. acnesia on eri lajeja, joista vain osa aiheuttaa tulehduksia. Myös muiden ihon mikrobiomiin kuuluvien bakteerien merkitystä tarkastellaan. Tänä päivänä on havaittu, että kaikissa aknemuutoksissa komedot mukaan lukien, esiintyy tulehdusta. Lisäksi jo aiemmin mainituilla hormoneilla sekä ympäristöllä uskotaan olevan vaikutusta aknen syntyyn.

Kyseessä on siis monimuotoinen, useiden tekijöiden synnyttämä reaktio, joka johtaa aknemuutoksiin. Tänä päivänä aknea ajatellaan yhä enemmän kroonisena ihotautina, sillä vaikka sitä voidaankin kontrolloida, ei pitkäaikaisia tuloksia voida taata.

Suomessa aknea hoidetaan lääkärin toimesta eri valmisteilla. Käytössä on sekä sisäisesti, että ulkoisesti käytettäviä valmisteita. Eri aknen hoidossa käytettävät valmisteet herättävät runsaasti keskustelua, mutta niiden tavoitteena on lievittää voimakkaasti elämänlaatuun vaikuttavan ihotaudin oireita. Jotta lääkehoidosta saataisiin paras mahdollinen tulos, vaatii se sairastuneelta sitoutumista ajoittain hitaaseen hoitoon. Lääkevalmisteet voivat aiheuttaa ihon kuivumista ja ärtymistä, jonka vuoksi ihon perinteisestä hoidosta huolehtiminen on tärkeää.

Ihonhoito ja akne

Ihoa olisi tärkeää pestä päivittäin hellävaraisella puhdistustuotteella. Puhdistustuote ei saa olla liian voimakas, jotta se ei kuivattaisi tai ärsyttäisi ihoa. Puhdistuksen jälkeen iholle levitetään kosteusvoide, joka auttaa muun muassa lääkevoiteiden aiheuttaman kuivuuden ja ihoärsytysten hoidossa.

Akneiholle on olemassa kosmetiikkamarkkinoilla runsaasti vaihtoehtoja. Yleisesti kyseisiin tuotteisiin on lisätty antimikrobisiksi aineiksi kutsuttuja ainesosia, joilla on havaittu olevan aknen hoidossa hyödyllisiä vaikutuksia. Tyypillisesti aknen hoitoon tarkoitetuissa tuotteissa tulee vastaan esimerkiksi salisyylihappo ja teepuuöljy. Tärkeintä akneiholle suunnatuissa hoitotuotteissa on kuitenkin komedogeenisten ainesosien välttäminen. Komedogeeniset ainesosat edesauttavat komedojen syntymistä ja nykyään moni kosmetiikkabrändi mainostaakin tuotteitaan ”antikomedogeenisinä”. Perusajatus kuitenkin on, että kosmetiikassa vältettäisiin paksuja ja tukkivia tuotteita ja valittaisiin kevyemmät valmisteet. Tutkimuksissa on myös havaittu, että öljyttömät kosteusvoiteet voivat joissain tapauksissa vähentää lääkeaineiden aiheuttamia ihoärsytyksiä. Vaikka tiettyjä edellä mainittuja ohjeita ihonhoitoon on annettu, on tärkeää huomioida ihotaudin yksilöllisyys. Vaikka jokin tuote sopisi toiselle, voi se toisella aiheuttaa jopa ihon ärtymistä tai oireiden pahenemista. Tärkeää onkin kokeilun kautta tunnistaa omalle iholle sopivat hoitotuotteet ja menetelmät.

Perinteisen ihonhoidon lisäksi tärkeä aihe akneen liittyen on meikkaus. Aiemmin on ollut käsitys, että akneihoa ei kannattaisi meikata, jotta iho ei tukkiutuisi. Tänä päivänä meikkivalmisteet ovat kuitenkin kehittyneet huimasti ja niiden tiedetään jopa suojaavan ihoa päivittäin. Lisäksi ihomuutosten peittomeikkauksen henkisellä vaikutuksella on tärkeä rooli. Kuten ihonhoitotuotteissakin, myös värikosmetiikassa kehotetaan valitsemaan öljyttömät tuotteet. Tuotteista kannattaa valita runsaspigmenttiset valmisteet, joiden avulla ihomuutosten peittäminen helpottuu.

Kosmetologi ja akne

Kosmetologi ei tee ihotaudeista diagnooseja, vaan ohjaa asiakkaan tarvittaessa ihotautilääkärille. Sen sijaan voimme tukea ja auttaa aknen hoidon yhteydessä. Tässä onnistuaksemme, meidän on ymmärrettävä hyvin aknen taustaa ja eri hoitomenetelmiä. Voimme myös tapauskohtaisesti tehdä iholle kevyttä mekaanista puhdistusta, eli poistaa varovasti komedoja. Lisäksi kosmetologi voi auttaa hoidossa myöhemmin, mahdollisten arpien kanssa. Arpien hoitoon kosmetologit käyttävät erilaisia kuorintoja, kuten kemiallisia kuorintoja ja timanttihiontaa. Myös ihotautilääkärit tarjoavat erilaisia arpien hoitoon soveltuvia kuorintoja, jotka ovat teholtaan voimakkaampia. Arpien hoito aloitetaan vasta kun iho on täysin tulehdukseton. Arvet tasoittuvat muutaman vuoden aikana, eli liian aikainen arpien hoito ei myöskään aina ole tarpeen. Myös tietyt lääkitykset, kuten isotretioniini vaikuttavat arpien hoidon aloitukseen.

Tärkein rooli kosmetologilla on ihonhoidon ohjauksessa, jotta iholle parhaat hoitomenetelemät ja -tuotteet löytyisi. Voimme myös tarjota kuunteluapua ja tukea sekä meikkiopastusta haastavaan elämäntilanteeseen. Aknen vaikutus henkiseen hyvinvointiin on todella merkittävä, eikä sitä saa koskaan vähätellä!

Aurinkoisin terveisin,

Kauneushoitola Islan väki

lauantai 30.5.2020

Ihonhoidon kulmakivet - tarpeellisia vai turhia?

Ihonhoidossa on monia erilaisia vaiheita, joita voidaan yhdistellä ihon kunnon ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Tärkeimpiä vaiheita on kuitenkin kaksi. Puhdistus ja kosteutus. Ehkä oletkin joskus kuullut kosmetologiltasi, että ainakin nämä kaksi vaihetta kannattaisi ottaa osaksi päivittäistä ihonhoitoa. Mihin puhdistuksen ja kosteutuksen merkitys sitten perustuu?

Puhdistus

Ensimmäinen päivittäiseen ihonhoitoon kuuluva vaihe on ihon puhdistaminen. Ihon puhdistamisella iholta poistetaan likaa, kuollutta ihosolukkoa, talia sekä meikkiä. Samalla puhdistus valmistelee ihon muihin hoitotuotteisiin. Ihon puhdistaminen on ollut osa ihonhoidon historiaa jo pitkään. Ensimmäiset merkinnät kasvojen puhdistuksesta on tehty Muinaisessa Egyptissä. Kulttuuriin kuului meikkaaminen ja meikit puhdistettiin joessa tuotteella, johon oli sekoitettu eläinrasvaa, limeä ja tuoksua. Muinaisen Egyptin ajoilta puhdistustuotteet ja -menetelmät ovat kehittyneet hurjasti. Nykyään markkinoilla on laaja valikoima erilaisia puhdistustuotteita ja uusia menetelmiä ja teknologioita esitellään jatkuvasti.

Ihon puhdistamisella on havaittu olevan lukuisia hyödyllisiä vaikutuksia. Sen on huomattu auttavan erilaisten iho-ongelmien, kuten aknen, atooppisen ekseeman, ruusufinnin ja herkän ihon hoidossa. Ihon puhdistamiseen tarvitaan veden lisäksi puhdistustuote. Tämä johtuu siitä, että useat ympäristön epäpuhtaudet ja kosmeettiset tuotteet eivät ole vesiliukoisia, eikä pelkkä vesipesu poista niitä iholta. Puhdistustuotteiden sisältämät pinta-aktiiviset aineet emulgoivat epäpuhtauksia, jolloin ne saadaan poistettua iholta tehokkaasti. Ideaalituote poistaa epäpuhtaudet vahingoittamatta tai ärsyttämättä ihoa. Tämän vuoksi kasvojen alueelle ei suositella saippualla pesemistä, sillä sen tiedetään ärsyttävän ja kuivattavan ihoa. Lisäksi voimakkaiden saippuoiden on havaittu aiheuttavan kiristelyn tunnetta 5-10 minuuttia pesun jälkeen, sillä iholta haihtuvan veden määrä kiihtyy.

Muutkin, kun saippuat voivat joskus aiheuttaa ihon kuivumista ja ihoärsytystä. Yleensä ärsytys johtuu tuotetyypistä, tuotteen pois pestävyydestä, pinta-aktiivisista aineista tai pH:sta. Esimerkiksi se, kuinka pitkäksi aikaa tuote jätetään iholle, voi lisätä ihoärsytyksen riskiä. Tuote olisi siis hyvä saada poistettua iholta huolellisesti. Tuotteen pH puhututtaa ihonhoitomaailmassa paljon, mutta uskotaan, että ylläpitämällä ihon luonnollista pH tasapainoa, voidaan ennaltaehkäistä epäsuotuisten mikrobien kasvua iholla.

Erityisen tärkeää oikean puhdistustuotteen valinta on erilaisten iho-ongelmien hoidossa. Atooppisessa ekseemassa ihon suojabärrierin tiedetään olevan vaurioitunut ja iho on tunnetusti herkkä reagoimaan ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Ihon pitäminen puhtaana on kuitenkin tärkeää, jotta iholta saadaan poistettua lika ja epäpuhtaudet ja, jotta ihon mikrobiomia saadaan tasapainotettua. Puhdistustuotteen on oltava hellävarainen ja mieto. Akneiholla puhdistustuotteeksi suositellaan valitsemaan tuote, joka ei kuivata ihoa. Aiemmin akneihon hoidossa on kehotettu suosimaan voimakkaita, hankaavia puhdistusmenetelmiä, mutta tänä päivänä tiedetään sen voivan jopa pahentaa ihon tilaa. Ruusufinnin puolestaan tiedetään olevan hyvin herkästi reagoiva ihotauti ja sen puhdistukseen on valittava ihoa mahdollisimman vähän ärsyttävä tuote. Perinteisten saippuoiden, hankaavien, tunnettujen allergeenejen ja kuivattavien ainesosien välttäminen on kannattavaa.

Kosteutus

Ihomme pintakerros muodostaa suojan ulkoisia tekijöitä vastaan ja estää veden haihtumista pois elimistöstämme. Tätä suojaa kutsutaan ihon suojabärrieriksi. Ihon suojabärrierin muodostavat ihon pintakerroksen solut sekä niiden välinen soluväliaine. Jos ihon suojabärrieri vaurioituu, lisääntyy haihtuvan veden määrä ja iho kuivuu. Lisäksi bakteerien ja mikrobien pääsy ihoon helpottuu. Tutkimuksissa on havaittu, että kosteusvoiteista on apua tilanteissa, joissa suojabärrieri on vaurioitunut. Kosteusvoiteiden koostumuksesta pyritään tekemään ihon rakennetta jäljitteleviä. Jäljittelemällä ihon rakennetta, voidaan kosteusvoiteiden avulla estää veden haihtumista iholta ja vahvistaa ihon suojabärrieriä. Näin ollen ihon kuivuminen vähenee ja iho voi paremmin.

Kosteusvoiteen tehtäviä:

 • ihon suojabärrierin vahvistaminen

 • kalvon muodostaminen

 • ihon pintakerroksen vesipitoisuuden lisääminen

Kosteuttamisen ansiosta ihon kosteuspitoisuus paranee, iho näyttää ja tuntuu miellyttävämmältä. Markkinoinnissa tuodaan esiin myös muita kosteusvoiteiden vaikutuksia, kuten ihon kiinteytymistä ja anti-ageing ominaisuuksia. Perusidea kaikilla kosteusvoiteilla on kuitenkin sama.

Ihon kosteuttamisen hyödyt on pystytty todistamaan lukuisissa tutkimuksissa. Miljoonien ihmisten tiedetään kärsivän ihon kuivuudesta, joka johtuu muun muassa altistumisesta liian voimakkaille pesuaineille. Kosteuvoiteiden avulla pystytään hoitamaan ja vahvistamaan ihoa, vähentäen kuivan ihon oireita. Kosteuttamisen merkitys korostuu myös eri iho-ongelmien hoidossa. Esimerkiksi atooppisen ekseeman ja psoriaasin hoidossa kosteutus on olennainen osa hoitoa. Akneen liittyvissä tutkimuksissa on havaittu, että kosteusvoiteiden avulla saadaan vähennettyä aknen hoitoon käytettyjen lääkevalmisteiden aiheuttamia ihoärsytyksiä. Lisäksi ihon kosteuttaminen auttaa pitämään ihon joustavana ja estämään tulehduksia aiheuttavien bakteerien pääsyä ihoon. Se, millainen koostumus tuotteella kannattaisi olla, kuitenkin vaihtelee. Aknen ja ruusufinnin hoidossa suositellaan valitsemaan tuote, joka ei tuki ihoa, mutta sisältää runsaasti kosteutta sitovia ainesosia, humektantteja.

Sopivan kosteusvoiteen löytäminen kosmetiikkaviidakosta voi olla haastavaa. Erilaisten tuotteiden kokeilu esimerkiksi testipakkausten avulla voi olla kannattavaa, ennen varsinaisen tuotteen ostamista, erityisesti jos sopivan tuotteen löytämisessä on ollut runsaasti haasteita. Kosmetologit ja kosmetiikkamyyjät osaavat tunnistaa ihon tarpeita ja auttaa sopivan tuotteen valinnassa. Kannustammekin kysymään apua, jos tuotteiden etsiminen ja kokeileminen turhauttaa. Sama koskee myös puhdistustuotteita. Jotta näistä ihonhoidon kulmakivistä saa oikean hyödyn irti, on tuotteiden oltava iholle sopivia. Pidä mielessä myös tuoteryhmien pohjalla oleva tarkoitus: puhdistustuote puhdistaa, vauroittamatta ja ärsyttämättä ihoa ja kosteusvoide vahvistaa ihon suojabärrieriä ja lisää ihon pintakerroksen kosteuspitoisuutta.

Vinkkejä puhdistus- ja kosteustuotteen valitsemiseen voit kysyä meiltä, autamme mielellämme! Tässä kuussa tarjoamme kaikki puhdistustuotteet ja kosteusvoiteet -10% hintaan, klikkaa ostoksille verkkokauppaamme. Ihanaa ja aurinkoista kesäkuuta!

– Islan väki

maanantai 11.5.2020

Ihotaudit ja aurinko

Aiemmassa postauksessamme puhuttiin auringon vaikutuksista ihoon. Auringolla on kuitenkin myös erilaisia vaikutuksia ihotauteihin liittyen. Joidenkin ihotautien ajatellaan pahentuvan auringon säteilystä, kun taas jotkut ihotaudit rauhoittuvat. Esimerkiksi ruusufinni ja punahukka ovat ihotauteja, jotka pahenevat monella auringon säteilystä. National Rosacea Societyn tekemässä tutkimuksessa 1066 potilaasta 81% kertoi auringolle altistumisen ärsyttävän ruusufinniä. Ruusufinnin uskotaan ärsyyntyvän UV-säteilyn ihossa synnyttämien vapaiden happiradikaalien vuoksi. Vapaat happiradikaalit aktivoivat immuunijärjestelmää ja pahentavat tulehdusta. Lisäksi säteily heikentää ihon tukirakenteita, kuten elastiinia ja kollageenia, jonka ajatellaan heikentävän lymfakiertoa ja pahentavan ruusufinniä. Kaikilla ruusufinni ei kuitenkaan pahene aurinkoaltistuksesta ja jotkut saattavat jopa hyötyä siitä. Kun ruusufinni-ihoa suojataan auringolta, suositellaan valitsemaan fysikaalisia aurinkosuoja-aineita sisältävät, hellävaraiset aurinkotuotteet.

Atooppinen ekseema ja psoriaasi ovat puolestaan esimerkkejä ihotaudeista, jotka monesti hyötyvät auringon säteilystä. Molemmissa ihotaudeissa taustalla vaikuttaa aktivoituneet tulehdusprosessit, jotka voivat rauhoittua auringon UV-säteilyn vaikutuksesta. Lisäksi UV-säteily käynnistää D-vitamiinisynteesin, joka voi auttaa rauhoittamaan tulehdusta. Erityisesti psoriaasin ajatellaan hyötyvän paikallisesti syntyvästä D-vitamiinista. Tutkimuksissa on huomattu, että atoopikoilla ja psoriaatikoilla on normaalia alhaisemmat D-vitamiinitasot, jonka vuoksi niiden uskotaan hyötyvän UV-säteilystä. D-vitamiinilisien vaikutuksia tutkitaan vielä, eikä niitä ainakaan vielä pidetä merkittävässä roolissa ihotautien hoidossa. Sekä atooppisen ekseeman, että psoriaasin hoidossa käytetään valo- tai ilmastohoitoa, vaikeissa ja keskivaikeissa muodoissa. Ekseemapotilaiden on hyvä muistaa, että ekseema-alue on puolustuskyvyttömämpi auringon säteilyä vastaan, jonka vuoksi suojaamiseen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota aina ennen aurinkoaltistusta ja sen aikana. National Eczema Sociaty suosittelee valitsemaan suojatuotteen, joka antaa vähintään SPF 30 suojan, suojaa sekä UVA, että UVB säteiltä ja, joka sisältää fysikaalisia aurinkosuoja-aineita.

Myös aknepotilaat voivat hyötyä auringon säteilystä. Aihe on kuitenkin hieman kiistellympi, sillä säteilystä saattaa olla osalla jopa haittaa. Ihon paksuuntuessa puolustautuessaan säteilyä vastaan, saattaa mustapäiden ja tulehdusten määrä lisääntyä sekä talituotannon määrä kasvaa. Osa potilaista puolestaan kokee auringon säteilyn rauhoittavan tulehduksia ja parantavan ihoa. Onkin siis hyvä oppia tunnistamaan, miten oma iho reagoi auringon säteilyyn ja toimia sen mukaan. Huolellinen suojaaminen on silti muistettava, jotta vältytään ikäviltä haittavaikutuksilta.

Auringolle altistuminen voi aiheuttaa myös erilaisia valoihottumia, jotka ovat hyvin yleisiä Suomessa. Valoihottuma syntyy yleensä UV-säteilyn vaikutuksista ja joskus myös näkyvästä valosta. Valoihottumia on erilaisia, joista yleisin tunnetaan nimellä monimuotoinen valoihottuma (MMVI). Jopa joka viides suomalainen saa monimuotoisen valoihottuman jossain elämänsä vaiheessa. Monimuotoisen valoihottuman oireet alkavat tyypillisesti muutaman tunnin kuluttua aurinkoaltistuksesta. Toisaalta joskus oireet voivat puhjeta vasta muutaman päivän kuluttua. Monimuotoisen valoihottuman ensimmäinen oire on kutina, jota seuraa punoitus, pienet näppylät ja joskus jopa rakkulat. Joissain tapauksissa oireena saattaa olla ainoastaan kutina. MMVI:n oireet häviävät yleensä itsestään. Oireiden häviämiseen menee muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Harvinaisemmissa muodoissa oireet voivat jatkua koko kesän. Muita valoihottuman muotoja ovat valoekseema, krooninen aktiininen dermatiitti sekä valonokkosihottuma. Valoekseemaa esiintyy tyypillisesti ikääntyneemmillä ihmisillä tai henkilöillä, joilla on taustalla pitkäaikainen ekseema, kuten atooppinen ekseema. Valoekseeman oireina ovat ihon tasainen punoitus sekä tulehdus. Tyypillistä on, että sen oireet tulevat hitaasti ja poistuvat hitaasti. Krooninen aktiininen dermatiitti liittyy usein kosketusallergioihin tiettyjä kemikaaleja kohtaan. Se alkaa samalla tavalla kuin valoekseema, mutta siihen liittyy myös hilsely ja voimakas kutina. Kun ihottuma kroonistuu, iho paksunee. Kroonistuessaan oireet voivat alkaa jo aikaisin kevällä ja kestää syksyyn asti, tai ne voivat olla ympärivuotisia. Valonokkosihottuma on harvinainen valoihottuman muoto. Siinä oireina ovat hyvin nopeasti altistuksen jälkeen iholle nousevat kutiavat, punoittavat paukamat. Oireet häviävät tyypillisesti jo puolessa tunnissa. Valonokkosihottuma saattaa jatkua kesän mittaan.

Valoihottuman hoidossa on tärkeää suojata iho hyvin. Suojaamiseen kannattaa käyttää vaatteita, päähineitä sekä korkean suojakertoimen aurinkosuojavoidetta. On myös kannattavaa pysyä poissa auringosta keskipäivällä, kun säteily on voimakkaimmillaan. Joskus kortisoni- ja antihistamiinivalmisteilla voi olla hyötyä. Apua saa myös lääkäriltä.

Pidetään huolta ihostamme ja muistetaan käyttää aurinkosuojavoidetta aina ennen aurinkoaltistumista!

Keväisin terveisin,

Kauneushoitola Islan väki

torstai 30.4.2020

Asiaa auringosta

Kesä on aivan kulman takana ja ihana aurinko alkaa lämmittää. Lisääntynyt valon määrä aktivoi hormonituotantoa ja tunnemme olomme virkeämmäksi pitkän talven jälkeen. Iholle saapuva auringon UVB-säteily käynnistää myös D-vitamiinisynteesin ihossa. Auringonvalon positiivisista vaikutuksista vaikutuksista huolimatta, on silti tärkeää muistaa suojata iho huolellisesti.

Auringon säteily

Auringon valo on elektromagneettista säteilyä. Suurin osa maan päälle tulevasta säteilystä on näkyvää valoa, infrapunasäteilyä sekä UV-säteilyä. Säteilyillä on eri aallonpituudet ja ne pääsevät imeytymään ihoon eri syvyyksiin, aiheuttaen erilaisia reaktioita ihossa. Erityisesti UV-säteilyn haittavaikutuksista puhutaan paljon.. Valtaosa maan pinnalle tulevasta UV-säteilystä on UVA-säteilyä, joka tunkeutuu syvemmälle, kuin UVB-säteily. UVA-säteily aiheuttaa ruskettumista sekä ikääntymismuutoksia. Ihon pinnallisempiin kerroksiin jäävä UVB-säteily puolestaan aiheuttaa muun muassa ihon punoitusta. Molemmat UV-säteet aiheuttavat DNA vaurioita. UV-säteilyn lisäksi on hyvä muistaa myös se, että muillakin säteilyillä on vaikutuksia ihoomme. Näkyvä valo synnyttää ihossa vapaita happiradikaaleja sekä kiihdyttää tulehduksia aktivoivien sytokiinien tuotantoa. Tutkimuksissa on havaittu, että UV-säteilyltä suojaavilla aurinkosuoja-aineilla ei ole juurikaan vaikutuksia näkyvään valoon. Näkyvältä valolta suojautumiseen auttavat aurinkosuojatuotteisiin lisätyt antioksidantit. Antioksidantit estävät vapaita happiradikaaleja reagoimalla itse niiden kanssa. Infrapunasäteily vaikuttaa ihoomme vauhdittamalla ihon ikääntymismuutoksia.

Kun iho altistuu auringon säteilylle, aktivoituvat ihon erilaiset puoltusmenetelmät. Puolustusmenetelmien avulla iho pyrkii estämään säteilyn imeytymisen syvemmälle ihoon. Altistumisen johdosta ihomme ylempi kerros, epidermis, alkaa paksuuntua. Toinen merkittävä puolustusmekanismi on ruskettuminen. Ihossamme olevat melanosyyttisolut alkavat tuottaa korkeampia määriä melaniinia, eli pigmenttiä. Melaniini asettuu suojaamaan solujen tumia, estäen soluvaurioita ja säteilyn pääsyä syvempiin kerroksiin.

Miten valitsen aurinkosuojavoiteen?

Aurinkosuojavoiteita on markkinoilla runsaasti. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin asioihin. Ensinnäkin suojavoiteen olisi hyvä sisältää suoja sekä UVA-, että UVB-säteilyä vastaan. Tuotteissa, joissa on molemmat suojat, on SPF-merkinnän lisäksi myös UVA-merkintä. Kuinka korkea suojakerroin sitten tulisi valita? SPF, eli suojakerroin kertoo, kuinka paljon kauemmin voit olla auringossa palamatta, verrattuna normaaliin. Eli esimerkiksi 30 suojakerroin mahdollistaa auringossa olemisen 30-kertaa kauemmin, kuin normaalisti, ilman ihon palamista. Suojakertoimen valinnassa kannattaa miettiä omaa ihotyyppiä, eli esimerkiksi palaako iho helposti. Usein suositellaan valitsemaan aurinkosuojatuote, jossa suojakerroin on vähintään 30. Herkän ihon suojaamiseen suositellaan valitsemaan ainoastaan tuotteita, jotka sisältävät fysikaalisia suoja-aineita.

Aurinkosuoja-aineet ovat EU:n kosmetiikkadirektiivissä lueteltuja sallittuja aurinkosuoja-aineita. Listan ulkopuolisia aineita ei saa kutsua aurinkosuoja-aineiksi, eikä niiden saa väittää suojaavan ihoa UV-säteilyltä. Listalla on sekä fysikaalisia, että kemiallisia aurinkosuoja-aineita. Fysikaaliset suoja-aineet toimivat heijastamalla ihoon saapuvan UV-säteilyn pois. Kemialliset suoja-aineet puolestaan absorboivat säteilyn ja muuttavat sen vaarattomaksi lämpösäteilyksi. Kemiallisia aurinkosuoja-aineita on lukuisia, mutta fysikaalisia vain kaksi. Nämä kaksi ovat titaanidioksidi (INCI: titanedioxide) ja sinkkioksidi (INCI: zinc oxide). Molempia käytetään myös nanomuodoissa, jotta tuote ei jättäisi iholle valkoista, paksua kalvoa. Nanomateriaaleja on tutkittu kosmetiikassa hyvin paljon ja ne ovat turvallisia käyttää.

Aurinkosuoja-aineiden lisäksi aurinkosuojat sisältävät monesti esimerkiksi antioksidantteja, jotka neutraloivat iholla säteilyn johdosta syntyneitä vapaita happiradikaaleja. Mikään aurinkosuoja ei estä 100% säteilyn pääsyä ihoon, jolloin antioksidantit antavat iholle hyvän toisasteisen suojan ja ennaltaehkäisevät mm. ikääntymismuutoksia.

Aurinkosuojan käyttö

Aurinkosuojavoide on hyvä levittää 15-30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Suojavoidetta tulee levittää runsaasti, jotta suojateho olisi riittävä. Lisää tuotetta muutaman tunnin välein ja aina uimisen/hikoilun jälkeen. Muista myös tarkistaa aurinkosuojatuotteen päiväys! Älä säilytä tuotetta suorassa auringonpaisteessa, sillä se voi hajottaa UV-suodattimia.

Nautitaan auringosta turvallisesti!

maanantai 6.4.2020

Herkkä iho

Miten herkkä iho määritellään ja mihin kaikkeen se vaikuttaa? Mitkä tuotteet ja palvelut sopivat herkälle iholle?

Herkkä iho koskettaa monia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri osa väestöstä kärsii ihon herkkyydestä, joka ilmenee muun muassa kutinana, kuumotuksena ja poltteluna. Oireet eivät kaikissa tapauksissa näy ulospäin lainkaan, jonka vuoksi diagnosointi tapahtuu pääsääntöisesti henkilön itsensä toimesta. Herkän ihon tunnistamiseen ei ole olemassa vakiintuneita menetelmiä, mutta joitakin tutkimusmenetelmiä on olemassa. Eräässä tutkimusmenetelmässä ihoalueille levitetään esimerkiksi maitohappoa tai muuta ainetta, jonka jälkeen tarkastellaan, ilmeneekö tutkittavalla ihoalueella tuntemuksia, kuten pistelyä. Herkän ihon on havaittu koskettavan yleisemmin naisia, kuin miehiä. Herkän ihon riskiin vaikuttaa sukupuolen lisäksi myös ohut iho, hormonimuutokset, lapsena sairastettu atooppinen ekseema ja ihon kuivuus tai rasvaisuus. Ihon herkkyys saattaa liittyä myös erilaisiin ihotauteihin, kuten atooppiseen ekseemaan, ruusufinniin ja psoriaasiin.

Herkän ihon oireet laukeavat erilaisten fysikaalisten, kemiallisten ja psyykkisten tekijöiden vaikutuksesta. Kosmetiikkatuotteet kuuluvat laukaisevien tekijöiden joukkoon. Myös esimerkiksi lämpötilan vaihtelut, kuuma tai kylmä ilma, saasteet, tuuli, stressaavat tilanteet ja hankaavat tekstiilit tunnetaan yleisesti laukaisevina tekijöinä.Herkän ihon taustalla vaikuttavia tekijöitä tutkitaan vielä, eikä tarkkaa syytä tai syntymekanismia ole vielä tunnistettu. Yksi ihomme tärkeistä tehtävistä on suojata elimistöämme ulkoisilta tekijöitä ja estää veden haihtumista elimistöstämme. Ihomme pintakerros muodostaa niin kutsutun suojabärrierin, joka on tärkeä osa ihomme antamaa suojaa. Eräs herkkään ihoon liittyvistä hypoteeseista on, että suojabärrieri on vaurioitunut. Tutkimukset eivät kuitenkaan ole antaneet vahvaa näyttöä tämän hypoteesin tueksi. Suojabärrerin lisäksi herkän ihon oireiden perusteella epäillään, että ihon hermosäikeillä ja hermosoluilla olisi osuutta iho-oireiden syntyyn. Tiettyjen reseptoreiden on tunnistettu liittyvän herkkään ihoon. Keskustelua on myös immuunitoiminnan häiriöistä. Herkän ihon on huomattu yleistyvän kesäaikaan, jonka vuoksi on herännyt epäily, että UV-säteilyllä voisi olla vaikutuksia herkän ihon syntyyn.

Miten herkkää ihoa hoidetaan?

Herkän ihon hoidossa keskitytään pääsääntöisesti välttämään oireita laukaisevia tekijöitä. Tämä vaikuttaa myös herkkäihoisen kosmetiikkavalintoihin. Herkän ihon hoidossa suositellaan välttämään tuotteita, jotka sisältävät yleisiä allergeenejä ja suosimaan tuotteita, jotka eivät sisällä runsaasti hajusteita. Tiettyjä aktivoivia ainesosia, kuten mentolia suositellaan välttämään. Koska taustalla epäillään vaikuttavan ihon suojabärrierin heikentyminen, on myös suositeltu välttämään ihoon imeytymistä edistäviä ainesosia sisältäviä tuotteita. Ihoon imeytymistä edistävillä ainesosilla tarkoitetaan aineita, jota pehmentävät ihoa niin, että tuotteen muiden ainesosien imeytyminen helpottuu. Esimerkki ihoon imeytymistä edistävistä aineista on propyleeniglykoli, propylene glycole. Suositeltavaa on valita tuotteet, jotka eivät imeydy ihon pintaa syvemmälle.Herkän ihon hoitoon ei tiedetä yhtä kaikille soveltuvaa hoitorutiinia, vaan jokaisen henkilön kohdalla on löydettävä yksilöllisesti soveltuvat menetelmät ja rutiinit. Joitakin suosituksia on edellä mainittujen lisäksi annettu. Herkkäihoisen kannattaa suosia tuotteita, jotka saa helposti poistettua vedellä ja, jotka sisältävät mahdollisimman lyhyen määrän ainesosia. Aurinkosuojatuotteissa suositellaan valitsemaan tuotteet, jotka sisältävät fysikaalisia aurinkosuoja-aineita kemiallisten sijaan. Tärkeä huomio on myös se, että tuotteiden säilyvyysmerkintöjä noudatetaan. Kosmetiikkatuotteiden käyttö kannattaa aloittaa hiljalleen, yksi tuote kerrallaan.

Kauneushoitola Islassa herkän ihon hoidossa käytetään hellävaraisia tuotteita, jotka eivät sisällä yleisiä allergeeneja, kuten hajusteita. Kaikki hoitopalvelumme voidaan toteuttaa herkälle iholle soveltuvilla tuotteilla. Kasvo- ja vartalohoidoissa suosittelemme valitsemaan Rauhoitus-hoidon, jossa keskitytään ihon rauhoittamiseen. Autamme mielellämme myös sopivien kosmetiikkatuotteiden löytämisessä. Palveluistamme löydät ihonhoidon ohjauksen, jossa keskitytään löytämään ihollesi soveltuvat hoitotuotteet ja ihonhoitorutiinit.

On tärkeää muistaa, että herkkä iho voi vaikuttaa voimakkaastikin elämänlaatuun. Sen merkitystä ei siis tule vähätellä!


tiistai 31.3.2020

Ruusufinni - mikä se on ja miten sitä hoidetaan?

Ruusufinni on yleisesti 30-50 vuotiailla esiintyvä ihotauti. Sen oireisiin kuuluvat muun muassa ihon jatkuva punoitus, laajentuneet pintaverisuonet sekä tulehtuneet näppylät. Ruusufinni oireilee kasvojen alueella ja voi vaikuttaa sairastuneen henkilön elämänlaatuun voimakkaasti. National Rosacea Sociatyn tekemän tutkimuksen mukaan haastatellusta 500 henkilöstä jopa 42% kärsi ruusufinnistä myös henkisellä tasolla. Ihotauti voi aiheuttaa potilaalla itsetunnon laskua, häpeää sekä syyllisyyttä. Ruusufinnin merkitystä potilaan henkiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun ei siis tule vähätellä.


Mistä ruusufinni johtuu?

Kuten monen muunkin ihotaudin kohdalla, myös ruusufinnin perimmäinen syy pysyy vielä tuntemattomana. On kuitenkin havaittu tiettyjä ruusufinniin liittyviä tekijöitä. Ruusufinniä sairastavilla henkilöillä on huomattu olevan poikkeavuuksia ihon immuunipuolustuksessa sekä tulehdusreaktioissa. Sillä on myös perinnöllisiä ominaisuuksia. Ruusufinni-iholla on huomattu muutamia poikkeavuuksia normaaliin ihoon verrattuna. Alla on kuvattu kyseisiä tutkimuksissa tehtyjä havaintoja:

 • Katelisidiinit: Katelisidiinit ovat antimikrobisia peptidejä, jotka osallistuvat luontaiseen vastustuskykyyn. Ne vapautuvat ihon vaurioitumisen tai tulehduksen yhteydessä. Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan yksityiskohtaisesti, miten katelisidiinit toimivat ruusufinnissä tulehdusreaktiossa välittäjänä. Näytepalat ovat osoittaneet, että niiden määrä on kohonnut ruusufinni-iholla.

 • Talipunkit: Talipunkit ovat ihon karvatupissa eläviä mikroskooppisen pieniä punkkeja. Ruusufinni-iholla niiden määrä on kohonnut ja niiden uskotaan lisäävän tulehdusreaktioita.

 • TLR2-reseptorit: TLR2-reseptorit osallistuvat immuunipuolustukseen tunnistamalla bakteereja ja käynnistämällä luontaisen immuniteetin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kyseisten reseptorien määrä on kohonnut ihon jokaisessa kerroksessa. TLR2-reseptorit liittyvät aiemmin mainittuihin talipunkkeihin, sillä ne tunnistavat talipunkkien sisältämää kitiiniä.

Ruusufinnin alatyypit

Ruusufinni voidaan jakaa alatyyppeihin. Ne esiintyvät yleisimmin yhdistelminä, mutta joissain tapauksissa myös yksinään. Yleisiä alatyyppejä ovat erytematoteleangiektaattinen ruusufinni (oireina mm. jatkuva punoitus, teleangiektasiat, turvotus ja tulehdus), papulopustulaarinen ruusufinni (oireina mm. jatkuva punoitus, tulehtuneet näpyt ja teleangiektasiat), rinofyyma (oireina solumäärän liikakasvu ja tiiviin sidekudoksen muodostuminen kudoksen tilalle) sekä silmäruusufinni (oireina mm. verestävä limakalvo, sarveiskalvon vaurio, luomirakkula ja silmäluomen pitkäaikainen tulehdus, blefariitti).

Eri alatyyppejä hoidetaan eri tavoin. Käytössä on erilaisia lääkehoitoja sekä niiden yhdistelmiä. Rinofyyma vaatii usein kirurgisen toimenpiteen. Ruusufinnin itsehoidossa on tärkeää oppia tunnistamaan, mitkä tekijät pahentavat ihotaudin oireilua. Yleisesti tunnettuja pahentavia tekijöitä ovat aurinko, emotionaaliset tekijät, kuumuus, tuuli, rasitus, alkoholi, kylmyys, mausteinen ruoka sekä jotkut ihonhoitotuotteet.

Ihonhoito ja ruusufinni

Ruusufinnin hoidossa on huomioitava monia seikkoja.Hyvin herkästi reagoiva iho saattaa ärsyyntyä yleisesti siedetyistä raaka-aineista. Kosmetiikkatuotteiden valintaan onkin kiinnitettävä erityistä huomiota. Tuotteen sopimattomuuden tunnistaa epämukavista tuntemuksista, kuten pistelystä, polttelusta tai ihon lehahtelusta. Erityisen tärkeitä vaiheita ihonhoidossa ovat säännöllinen puhdistaminen ja hoitovoiteen käyttäminen.

Ihon säännöllinen puhdistus auttaa ylläpitämään ihon tervettä bakteerikantaa. Ihon mikrobiomin tasapainottaminen on tärkeää ruusufinni-iholla! Lisäksi sen avulla iholta saadaan poistettua ympäristön epäpuhtauksia. Puhdistustuotteen on oltava hellävarainen. Hoitovoiteiden avulla voidaan hillitä ihon lehahtelua ja vahvistaa ihon luonnollista suojaa. Tärkeä huomio kuitenkin on, että hoitovoide ei saa tukkia ihoa. Jos voide tukkii ihoa, saattaa se aiheuttaa epäpuhtauksien syntymistä. Kannattaa suosia voiteita, jotka sisältävät sekä humektanteiksi kutsuttuja aineita, että okklusoivia ainesosia. Vastaavanlaiset tuotteet ovat antaneet lupaavaa tutkimusnäyttöä ruusufinnin hoidossa. Humektantit ovat vettä sitovia aineita ja hyvä esimerkki humektanteista on esimerkiksi hyaluronihappo. Okklusoivat ainesosat puolestaan muodostavat iholle “kalvon”, joka estää veden haihtumista iholta.

Ruusufinni-iholle suunnatut tuotteet sisältävät usein rauhoittavia ainesosia, kuten aloe veraa, kauraa tai kamomillaa. Näiden avulla pyritään rauhoittamaan ihon punoitusta. Kosmetiikkatuotteet eivät kuitenkaan ole kaikkivoipaisia, eivätkä ne yleensä pysty poistamaan punoitusta täysin. Punoituksen peittämiseen saa apua värikosmetiikasta, jossa esimerkiksi vihreä pigmentti auttaa häivyttämään punoitusta. Jotkut ruusufinni-iholle suunnatut päivävoiteet sisältävät hieman vihreää pigmenttiä. Hoidossa on tärkeää muistaa myös aurinkosuojavoiteen käyttäminen. Yksi yleisesti ruusufinniä pahentavana tekijänä tunnettu asia on auringon ultraviolettisäteily. Suosi fysikaalisia aurinkosuoja-aineita sisältäviä aurinkosuojavoiteita, sillä niiden on havaittu olevan paremmin siedettyjä. Aurinkosuoja-aineista on tulossa lisää ohjeita ensi kuun puolella.

Kosmetologeina voimme auttaa sinua...

 • ihonhoitotuotteiden valinnassa

 • ihonhoitorutiinien suunnittelemisessa

 • ihon kosteuttamisessa

 • ihon rauhoittamisessa

 • ihon suojaamisessa

 • peittomeikkauksessa

Yhteenveto

Ruusufinni-ihon hoitaminen voi olla haastavaa ja sitä sairastavalle henkilölle turhauttavaa ja raskasta. Sopivien tuotteiden löytäminen voi olla monien epäonnistuneiden yritysten takana. Kosmetologisi voi auttaa sinua niiden etsimisessä. Me ymmärrämme ihos yksilöllisen reagointitaipumuksen ja kuuntelemme tuntemuksiasi. Syksyllä 2020 kauneushoitola Islassa alkavat ihotautia sairastaville henkilöille suunnatut vertaistukiryhmät, jossa osallitujat pääsevät jakamaan ihotaudin kanssa elämiseen liittyviä kokemuksia. Tiedotamme ryhmistä lisää myöhemmin keväällä. Kauneushoitolamme palveluista ruusufinnille sopivat erityisesti Rauhoitus-hoidot. Huhtikuussa tarjoamme kaikkiin 1.4-30.4 välillä varattuihin Rauhoitus-hoitoihin veloituksettoman pikamanikyyrin. Lisäksi tarjoamme valikoiman herkän ihon tuotteita -10% etuhintaan. Tuotteita saat tilattua kätevästi verkkokaupastamme.

Ensi viikolla blogissa on asiaa herkästä ihosta yleisesti. Ruusufinniä sairastavat henkilöt voivat saada vinkkejä sopivien kosmetiikkatuotteiden löytämiseen myös siitä, pysy siis kuulolla!


keskiviikko 11.3.2020

Tervetuloa lukemaan kauneushoitola Islan blogia!

Päivitämme blogiin asiaa kuukausittain eri iho-ongelmista, ihonhoidosta ja kaikesta ihoon liittyvästä. Ensimmäinen julkaisumme käsittelee hoitolaamme ja ideologiaamme. Kauneushoitola Islassa hoidamme ihoasi suurella sydämellä! Haluamme tarjota sinulle laadukasta, asiantuntevaa ja kokonaisvaltaista palvelua. Erikoisosaamisemme kuuluvat iho-ongelmat ja eri ihotaudit, kuten akne, atooppinen ekseema, psoriaasi ja ruusufinni. Hoitomme sopivat sinulle myös, jos kärsit kosmetiikkayliherkkyyksistä tai -allergioista. Tuotevalikoimastamme löytyy täysin hajusteettomat vaihtoehdot, joilla hoidot voidaan toteuttaa.

Olemme rakentaneet hoitovalikoiman, joka palvelee ihoasi. Jokainen hoito suunnitellaan yksilöllisesti ihosi tarpeiden mukaan. Sinun tehtäväksesi jää vain sopivan hoidon keston ja tavoitteen valitseminen. Voit valita esimerkiksi kosteuttavan tai rauhoittavan hoidon. Tai, jos sinulla ei ole tarkempia toiveita hoidon suhteen, voit valita ihanan Rentoutuksen. Kasvo- ja vartalohoidoistamme voit lukea lisää sivulta Palvelut. Tarjoamme myös kattavaa ihonhoidonohjausta, jos kaipaat apua sopivien kosmetiikkatuotteiden löytämiseen ja ihon kotihoidon suunnitteluun

Oleellisena osana hoitolaamme on rentoutuminen, jonka haluamme tarjota sinulle kiireellisen arjen keskellä. Ennen hoitoa ja hoidon jälkeen sinulla on mahdollisuus viettää aikaa oleskelutilassamme. Tilassa voit levähtää ja nauttia virvokkeista niin pitkään, kuin haluat.

Kauneushoitolamme avaa ovensa maanantaina 16.3.2020! Avajaisviikon ajan tarjoamme kaikkien 16.3.-21.3.2020 tehtyjen varausten yhteyteen veloituksettoman päähieronnan. Tuoteostoista avajaisviikon aikana saat -10% edun. Olet lämpimästi tervetullut kauneushoitola Islaan rentoutumaan luotettaviin käsiin!

-Kauneushoitola Islan väki